Nie ma wątpliwości, że Tenderloin jest jednym z najdroższych kawałków mięsa. Polędwica jest zwykle podawana na stekach z prime rib, ponieważ ma cienką warstwę tłuszczu wokół niej. Można jednak uczynić ją smaczniejszą, dodając składniki, które pozwolą stworzyć pyszne danie. Poniższy przepis pokaże Ci, jak ugotować polędwicę w sosie musztardowym.
Składniki:
1 łyżka musztardy
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
2 łyżki białego octu
1 łyżka płatków czerwonej papryki
1 filiżanka bulionu z kurczaka
½ szklanki wywaru z kurczaka
3 łyżki posiekanej pietruszki
1 ½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki czarnego pieprzu
½ łyżki soku z cytryny
1 ½ funta polędwicy wołowej bez kości, bez skóry
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki mąki
Instrukcje:
Roztopić masło w dużej patelni na średnio-wysokim ogniu. Dodać czosnek i smażyć do uzyskania aromatu, około 1 minuty.
Dodajemy płatki czerwonej papryki i gotujemy przez 30 sekund, ciągle mieszając.
Dodaj musztardę, ocet, rosół, bulion z kurczaka, sól i czarny pieprz. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień do gotowości i niech gotować, aż zmniejszy się o połowę, około 15 minut.
Dodać pietruszkę i sok z cytryny.
Zdjąć z ognia i ostudzić. Umieścić schłodzony sos w blenderze i zrobić puree.
Rozgrzej piekarnik do 400 stopni Fahrenheita.
W dużej misce obtoczyć polędwiczki w mące.
Rozgrzać olej na żaroodpornej patelni na dużym ogniu. Dodać przyprawioną polędwicę i smażyć z jednej strony przez 2 do 3 minut.
Obróć polędwicę i smaż z drugiej strony przez 2 do 3 minut.
Zmniejszyć ogień do średniego poziomu i polać polędwicę sosem.
Piecz polędwiczki przez 12 do 15 minut, lub do momentu, gdy temperatura wewnętrzna osiągnie 120 stopni Fahrenheita.
Wyjmij z piekarnika i pozostaw na co najmniej 10 minut przed podaniem.
Podawać z chrupiącym chlebem i zieloną sałatką.
Wnioski:
Przepis jest prosty i łatwy do wykonania. Dostaniesz pyszną i aromatyczną polędwicę, jeśli wypróbujesz ten przepis i jestem pewien, że będziesz mógł zaimponować swoim znajomym pyszną polędwicą w sosie musztardowym.