Jak ugotować polędwicę w sosie musztardowym

Nie ma wątpliwości, że Tenderloin jest jednym z najdroższych kawałków mięsa. Polędwica jest zwykle podawana na stekach z prime rib, ponieważ ma cienką warstwę tłuszczu wokół niej. Można jednak uczynić ją smaczniejszą, dodając składniki, które pozwolą stworzyć pyszne danie. Poniższy przepis pokaże Ci, jak ugotować polędwicę w sosie musztardowym.

Składniki:

1 łyżka musztardy

1 łyżka masła

2 ząbki czosnku

2 łyżki białego octu

1 łyżka płatków czerwonej papryki

1 filiżanka bulionu z kurczaka

½ szklanki wywaru z kurczaka

3 łyżki posiekanej pietruszki

1 ½ łyżeczki soli

¼ łyżeczki czarnego pieprzu

½ łyżki soku z cytryny

1 ½ funta polędwicy wołowej bez kości, bez skóry

1 łyżka oliwy z oliwek

2 łyżki mąki

Instrukcje:

Roztopić masło w dużej patelni na średnio-wysokim ogniu. Dodać czosnek i smażyć do uzyskania aromatu, około 1 minuty.

Dodajemy płatki czerwonej papryki i gotujemy przez 30 sekund, ciągle mieszając.

Dodaj musztardę, ocet, rosół, bulion z kurczaka, sól i czarny pieprz. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień do gotowości i niech gotować, aż zmniejszy się o połowę, około 15 minut.

Dodać pietruszkę i sok z cytryny.

Zdjąć z ognia i ostudzić. Umieścić schłodzony sos w blenderze i zrobić puree.

Rozgrzej piekarnik do 400 stopni Fahrenheita.

W dużej misce obtoczyć polędwiczki w mące.

Rozgrzać olej na żaroodpornej patelni na dużym ogniu. Dodać przyprawioną polędwicę i smażyć z jednej strony przez 2 do 3 minut.

Obróć polędwicę i smaż z drugiej strony przez 2 do 3 minut.

Zmniejszyć ogień do średniego poziomu i polać polędwicę sosem.

Piecz polędwiczki przez 12 do 15 minut, lub do momentu, gdy temperatura wewnętrzna osiągnie 120 stopni Fahrenheita.

Wyjmij z piekarnika i pozostaw na co najmniej 10 minut przed podaniem.

Podawać z chrupiącym chlebem i zieloną sałatką.

Wnioski:

Przepis jest prosty i łatwy do wykonania. Dostaniesz pyszną i aromatyczną polędwicę, jeśli wypróbujesz ten przepis i jestem pewien, że będziesz mógł zaimponować swoim znajomym pyszną polędwicą w sosie musztardowym.