Tofu jest uważane za króla wszystkich produktów sojowych. Ale wiemy, że nie jest to takie proste.
Tofu jest bardzo wszechstronnym artykułem spożywczym. Istnieje tak wiele sposobów, aby cieszyć się nim. Od śniadania do kolacji, można go wykorzystać na tak wiele sposobów. A jeśli jesteś nowy w tofu, to polecam Ci skorzystać z różnych przepisów na tofu, którymi dzielę się z Tobą w tym artykule.
7 najlepszych przepisów na tofu
1. Chrupiące tofu z cebulą i pomidorem
Nie ma lepszego sposobu na rozpoczęcie dnia niż miska pysznego i zdrowego jedzenia.
Składniki:
– 1 filiżanka jędrnego tofu
– ½ szklanki cebuli
– 2 filiżanki pomidorów
– Sól do smaku
– Czarny pieprz do smaku
– Liście kolendry
– 1 łyżka oliwy z oliwek
Instrukcje:
Umyj pomidory i pokrój je na małe kawałki. Umyj cebulę i pokrój ją na małe kawałki. Pokrój tofu w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Smażyć cebulę przez 3 do 4 minut. Dodaj kawałki pomidora i smaż przez kolejne 3 do 4 minut. Dodaj sól, czarny pieprz i liście kolendry. Gotuj przez 5 do 6 minut. Podawaj to smaczne i zdrowe śniadanie.
2. Sałatka z tofu i ogórkiem
Jest to wspaniała i zdrowa sałatka.
Składniki:
– 1 filiżanka ogórka
– 1 filiżanka tofu
– ½ szklanki liści mięty
– ¼ filiżanki czerwonej cebuli
– 1 łyżka nasion kminku
– ½ szklanki soku z cytryny
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka musztardy w proszku
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
– 1 łyżka kurkumy
– 1 łyżka kolendry
– Szczypta czerwonego chili w proszku
– Szczypta cynamonu w proszku
Instrukcje:
Przede wszystkim umyj ogórki. Teraz pokrój je na małe kawałki. Pokrój tofu w drobną kostkę. Dodaj ogórek i liście mięty. Zmiksuj czerwoną cebulę i liście mięty. Dodaj sok z limonki, oliwę z oliwek, nasiona kminu, sól, czarny pieprz, musztardę w proszku, kurkumę, kolendrę, czerwone chili w proszku i cynamon w proszku. Dobrze wymieszać.
3. Tofu i kukurydza Stir Fry
Jeśli szukasz zdrowego posiłku, to jest to idealny przepis dla Ciebie.
Składniki:
– 1 filiżanka kukurydzy
– 1 filiżanka tofu
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– Sól do smaku
– Czarny pieprz do smaku
– 3 ząbki czosnku
– 2 łyżki imbiru
– 1 czerwona papryka
– 2 zielone chili
– 1 duży pomidor
– 1 filiżanka cebuli dymki
Instrukcje:
Zblendować kukurydzę, imbir, czosnek, czerwoną paprykę i zielone chili. Dodaj do blendera tofu i cebulę dymkę. Mieszać mieszaninę, aż będzie gładka.