Najlepsze przepisy na Pangę

Mówi się, że najlepsze rzeczy w życiu są za darmo, a to dotyczy również gotowania. Nie trzeba wydawać dużo pieniędzy, aby ugotować pyszny posiłek. Istnieją pewne rodzaje potraw, które z łatwością można przyrządzić w domu. Główne składniki do wykonania takiego dania to cebula, pomidory, liście kolendry i zielone chilli. Są to podstawowe składniki do wykonania większości potraw.

Najpopularniejsza kuchnia indyjska znana jest jako południowoindyjska i to właśnie ona posiada największą liczbę przepisów. Oto 10 najlepszych przepisów na pangę.

1. Chicken Tikka Masala

Składniki:

Pierś z kurczaka – 4 szt.

Kurczak Tikka Masala Sos – 1

Tikka masala w proszku – 1/2 filiżanki

Cebula – 2 duże

Pomidor – 2

Liście kolendry – 1/4 filiżanki

Chili w proszku – 1 łyżka

Pasta imbirowo-czosnkowa – 1/2 łyżki

Garam masala – 1/4 łyżki

Zielone chilli – 2

Olej – 1,5 łyżki

Sól – do smaku

Jak zrobić:

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę. Dodaj pastę imbirowo-czosnkową i liście kolendry i dobrze wymieszaj. Dodaj kurczaka i usmaż go.

Dodaj masalę i kurkumę i pozwól, aby gotowała się przez 2 do 3 minut.

Dodaj pomidora i sól i mieszaj przez kolejną minutę.

Posyp garam masala i dodaj zielone chilli.

Przykryj i gotuj przez 5 do 6 minut.

Podawać na gorąco i udekorować liśćmi kolendry.

Serwuje się: 4 do 5

Czas: 30 minut

2. Mango Pongal

Składniki:

Miąższ z mango – 1/4 filiżanki

Zielony gram dhal – 1/2 filiżanki

Czerwony gram dhal – 1/4 filiżanki

Kokos – 1/2

Zielone chilli – 2

Cebula – 1

Imbir pasta czosnkowa – 1 tsp

Olej – 2 łyżki

Kurkuma w proszku – 1/4 łyżki

Asafoetida – 1/4 łyżki

Sól – do smaku

Jak zrobić:

Rozgrzej olej i podsmaż cebulę. Dodaj pastę imbirowo-czosnkową i zielone chilli i smaż przez minutę.

Dodaj kurkumę w proszku i asafoetidę i smaż przez minutę.

Dodaj czerwony gram dhal i zielony gram dhal i smaż przez minutę.

Dodaj miąższ z mango i smaż przez kolejną minutę.

Posypać solą, przykryć i gotować przez 2 do 3 minut.

Podawać na gorąco.

Serwuje: 4 do 5

Czas: 30 minut

3. Chana Dal Paneer

Składniki:

Chana dal – 1/2 filiżanki

Green gram dhal – 1/2 filiżanki

Kokos – 1/2

Zielone chilli – 4

Pomidor – 2

Czosnek – 1

Cebula – 1