Mówi się, że najlepsze rzeczy w życiu są za darmo, a to dotyczy również gotowania. Nie trzeba wydawać dużo pieniędzy, aby ugotować pyszny posiłek. Istnieją pewne rodzaje potraw, które z łatwością można przyrządzić w domu. Główne składniki do wykonania takiego dania to cebula, pomidory, liście kolendry i zielone chilli. Są to podstawowe składniki do wykonania większości potraw.
Najpopularniejsza kuchnia indyjska znana jest jako południowoindyjska i to właśnie ona posiada największą liczbę przepisów. Oto 10 najlepszych przepisów na pangę.
1. Chicken Tikka Masala
Składniki:
Pierś z kurczaka – 4 szt.
Kurczak Tikka Masala Sos – 1
Tikka masala w proszku – 1/2 filiżanki
Cebula – 2 duże
Pomidor – 2
Liście kolendry – 1/4 filiżanki
Chili w proszku – 1 łyżka
Pasta imbirowo-czosnkowa – 1/2 łyżki
Garam masala – 1/4 łyżki
Zielone chilli – 2
Olej – 1,5 łyżki
Sól – do smaku
Jak zrobić:
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę. Dodaj pastę imbirowo-czosnkową i liście kolendry i dobrze wymieszaj. Dodaj kurczaka i usmaż go.
Dodaj masalę i kurkumę i pozwól, aby gotowała się przez 2 do 3 minut.
Dodaj pomidora i sól i mieszaj przez kolejną minutę.
Posyp garam masala i dodaj zielone chilli.
Przykryj i gotuj przez 5 do 6 minut.
Podawać na gorąco i udekorować liśćmi kolendry.
Serwuje się: 4 do 5
Czas: 30 minut
2. Mango Pongal
Składniki:
Miąższ z mango – 1/4 filiżanki
Zielony gram dhal – 1/2 filiżanki
Czerwony gram dhal – 1/4 filiżanki
Kokos – 1/2
Zielone chilli – 2
Cebula – 1
Imbir pasta czosnkowa – 1 tsp
Olej – 2 łyżki
Kurkuma w proszku – 1/4 łyżki
Asafoetida – 1/4 łyżki
Sól – do smaku
Jak zrobić:
Rozgrzej olej i podsmaż cebulę. Dodaj pastę imbirowo-czosnkową i zielone chilli i smaż przez minutę.
Dodaj kurkumę w proszku i asafoetidę i smaż przez minutę.
Dodaj czerwony gram dhal i zielony gram dhal i smaż przez minutę.
Dodaj miąższ z mango i smaż przez kolejną minutę.
Posypać solą, przykryć i gotować przez 2 do 3 minut.
Podawać na gorąco.
Serwuje: 4 do 5
Czas: 30 minut
3. Chana Dal Paneer
Składniki:
Chana dal – 1/2 filiżanki
Green gram dhal – 1/2 filiżanki
Kokos – 1/2
Zielone chilli – 4
Pomidor – 2
Czosnek – 1
Cebula – 1