Wieprzowina jest bardzo smacznym mięsem, ale z różnych powodów może stracić swój smak i aromat. Najlepszą rzeczą jest dodanie marynaty do mięsa przed jego ugotowaniem.
Istnieje wiele sposobów na gotowanie wieprzowiny, a marynata odgrywa istotną rolę w zwiększaniu smaku. Oto niektóre z najlepszych przepisów na marynatę do wieprzowiny.
Marynata z cydru
Składniki:
– 1 filiżanka octu jabłkowego z cydru
– 1 łyżka sproszkowanego czosnku
– 2 łyżki suszonej szałwii
– 1/2 filiżanki soli
– 1/2 filiżanki pieprzu
Sposób:
Wymieszaj dobrze wszystkie składniki. Polej mieszanką wieprzowinę i odstaw do lodówki na 8 godzin lub na noc.
Marynata Balsamiczna
Jest to kolejny najlepszy przepis na marynatę do wieprzowiny. Główne składniki to ocet balsamiczny, oliwa z oliwek, rozmaryn i czosnek.
Składniki:
– 1 filiżanka octu balsamicznego
– 1/4 szklanki oliwy z oliwek
– 2 łyżki posiekanego rozmarynu
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka soli
– 1/2 szklanki pieprzu
– 2 funty wieprzowiny
Sposób przygotowania:
Wymieszaj wszystkie składniki razem i wetrzyj je w wieprzowinę. Pozostaw na 8 godzin lub na noc.
Marynata z miodu i musztardy
Jest to bardzo powszechny i prosty przepis na marynatę do wieprzowiny. Wszystko, co musisz zrobić, to wymieszać miód i musztardę.
Składniki:
– 1/4 filiżanki miodu
– 1/4 szklanki musztardy
– 1 łyżka czosnku
– 1 łyżeczka soli
– 1/4 łyżeczki pieprzu
– 1/4 szklanki wody
– 1/4 szklanki oliwy z oliwek
– 1 funt wieprzowiny
– 1/2 szklanki soku z cytryny
– 1 ząbek czosnku
– 1/2 cebuli
– 1 łyżka tymianku
– 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
– 1/4 filiżanki pietruszki
– 1/2 filiżanki imbiru
– 2 liście laurowe
– 1/4 łyżeczki cynamonu
Sposób:
Wymieszaj wszystkie składniki razem i pozwól mięsu moczyć się przez 8 godzin lub przez noc.
Marynata curry
Jest to łatwy i skuteczny przepis na marynatę do wieprzowiny. Wystarczy, że wymieszasz pastę curry, sól, pieprz i sok z cytryny.
Składniki:
– 2 filiżanki bulionu z kurczaka
– 2 szklanki wody
– 2 łyżki pasty curry
– 1/4 szklanki soli
– 1/4 filiżanki pieprzu
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1/2 szklanki oliwy z oliwek
– 1 funt wieprzowiny
– 1/4 filiżanki kolendry
– 1/2 łyżeczki mielonego kminku
– 1 łyżka imbiru
– 1/4 filiżanki mięty
– 1/4 filiżanki czosnku
– 1/2 cebuli
– 1/4 szklanki skórki z cytryny
– 1/4 szklanki soku z cytryny
– 1/4 łyżeczki czerwonych płatków chili
– 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej