Najlepsze przepisy na marynatę do wieprzowiny

Wieprzowina jest bardzo smacznym mięsem, ale z różnych powodów może stracić swój smak i aromat. Najlepszą rzeczą jest dodanie marynaty do mięsa przed jego ugotowaniem.

Istnieje wiele sposobów na gotowanie wieprzowiny, a marynata odgrywa istotną rolę w zwiększaniu smaku. Oto niektóre z najlepszych przepisów na marynatę do wieprzowiny.

Marynata z cydru

Składniki:

– 1 filiżanka octu jabłkowego z cydru

– 1 łyżka sproszkowanego czosnku

– 2 łyżki suszonej szałwii

– 1/2 filiżanki soli

– 1/2 filiżanki pieprzu

Sposób:

Wymieszaj dobrze wszystkie składniki. Polej mieszanką wieprzowinę i odstaw do lodówki na 8 godzin lub na noc.

Marynata Balsamiczna

Jest to kolejny najlepszy przepis na marynatę do wieprzowiny. Główne składniki to ocet balsamiczny, oliwa z oliwek, rozmaryn i czosnek.

Składniki:

– 1 filiżanka octu balsamicznego

– 1/4 szklanki oliwy z oliwek

– 2 łyżki posiekanego rozmarynu

– 2 ząbki czosnku

– 1 łyżka soli

– 1/2 szklanki pieprzu

– 2 funty wieprzowiny

Sposób przygotowania:

Wymieszaj wszystkie składniki razem i wetrzyj je w wieprzowinę. Pozostaw na 8 godzin lub na noc.

Marynata z miodu i musztardy

Jest to bardzo powszechny i prosty przepis na marynatę do wieprzowiny. Wszystko, co musisz zrobić, to wymieszać miód i musztardę.

Składniki:

– 1/4 filiżanki miodu

– 1/4 szklanki musztardy

– 1 łyżka czosnku

– 1 łyżeczka soli

– 1/4 łyżeczki pieprzu

– 1/4 szklanki wody

– 1/4 szklanki oliwy z oliwek

– 1 funt wieprzowiny

– 1/2 szklanki soku z cytryny

– 1 ząbek czosnku

– 1/2 cebuli

– 1 łyżka tymianku

– 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

– 1/4 filiżanki pietruszki

– 1/2 filiżanki imbiru

– 2 liście laurowe

– 1/4 łyżeczki cynamonu

Sposób:

Wymieszaj wszystkie składniki razem i pozwól mięsu moczyć się przez 8 godzin lub przez noc.

Marynata curry

Jest to łatwy i skuteczny przepis na marynatę do wieprzowiny. Wystarczy, że wymieszasz pastę curry, sól, pieprz i sok z cytryny.

Składniki:

– 2 filiżanki bulionu z kurczaka

– 2 szklanki wody

– 2 łyżki pasty curry

– 1/4 szklanki soli

– 1/4 filiżanki pieprzu

– 1 łyżka soku z cytryny

– 1/2 szklanki oliwy z oliwek

– 1 funt wieprzowiny

– 1/4 filiżanki kolendry

– 1/2 łyżeczki mielonego kminku

– 1 łyżka imbiru

– 1/4 filiżanki mięty

– 1/4 filiżanki czosnku

– 1/2 cebuli

– 1/4 szklanki skórki z cytryny

– 1/4 szklanki soku z cytryny

– 1/4 łyżeczki czerwonych płatków chili

– 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej