Przepisy na dania bezmięsne dla wielbicieli smaku
W dzisiejszych czasach coraz więcej osób decyduje się na styl życia bezmięsny. Powody są różne – zdrowie, troska o środowisko czy etyka. Niezależnie od motywacji, jedno jest pewne: dania bezmięsne potrafią być równie smaczne i kuszące jak te mięsne. Dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie kilka przepisów na dania bezmięsne, które zachwycą Twoje podniebienie.
- Sałatka z grillowanym serem halloumi
Składniki:
- 200 g sera halloumi
- 1 duża czerwona cebula
- 2 papryki
- 1 bakłażan
- sałata lodowa
- pomidory koktajlowe
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
-
Ser halloumi pokrój na plastry i grilluj przez kilka minut z każdej strony.
-
Cebulę, papryki i bakłażana pokrój na grubsze plastry.
-
Warzywa również grilluj przez kilka minut z każdej strony.
-
Sałatę umyj i rozłóż na dnie talerza. Na wierzchu poukładaj pomidory koktajlowe.
-
Na sałacie ułóż grillowany ser halloumi i warzywa.
-
Skrop całość oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i dopraw solą i pieprzem.
-
Makaron z kremowym sosem z awokado
Składniki:
- 2 duże awokado
- sok z jednej cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- 350 g makaronu
Przygotowanie:
-
Awokado przekrój na pół, usuń pestki i wydrąż miąższ.
-
W blenderze zmiksuj awokado, sok z cytryny, czosnek, pietruszkę, sól i pieprz, aż powstanie gładki sos.
-
Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
-
Odcedź makaron, a następnie wymieszaj go z sosem awokadowym.
-
Posyp danie dodatkową natką pietruszki i podawaj od razu.
-
Tofu tikka masala
Składniki:
- 250 g tofu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 pomidory
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 200 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
-
Tofu pokrój na kostkę.
-
Cebulę, czosnek i imbir posiekaj drobno.
-
Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skóry i pokrój w kostkę.
-
W dużym garnku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, czosnek i imbir, smaż na złoty kolor.
-
Dodaj do garnka koncentrat pomidorowy, pomidory, sos sojowy, garam masala, kurkumę, sól i pieprz. Duś przez kilka minut.
-
Wlej mleko kokosowe i dodaj tofu. Gotuj na małym ogniu przez około 20 minut.
-
Podawaj z ryżem i posyp świeżą kolendrą.
-
Burrito z warzywami i fasolą
- tortille
- 1 czerwona cebula
- 1 papryka
- 1 cukinia
- 1 marchewka
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 łyżeczka chilli w proszku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
-
Cebulę, paprykę, cukinię i marchewkę pokrój w paski.
-
Warzywa smaż na patelni przez kilka minut, aż zmiękną.
-
Do warzyw dodaj odcedzoną fasolę, chilli i paprykę. Dopraw solą i pieprzem.
-
Na gorących tortillach wyłóż farsz z warzyw i fasoli.
-
Zwijaj burrito, tak aby farsz był dobrze zamknięty.
-
Możesz podgrzać burrito na patelni lub w piekarniku.
-
Podawaj z dodatkami, takimi jak guacamole, śmietana czy sos salsa.
-
Sałatka z pieczonymi warzywami i orzechami
Składniki:
- 1 batat
- 2 marchewki
- 1 czerwona cebula
- 1 papryka
- 1 bakłażan
- garść orzechów włoskich
- rukola
- oliwa z oliwek
- sok z limonki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
-
Warzywa pokrój na kawałki.
-
Wymieszaj je z oliwą z oliwek, solą i pieprzem.
-
Piecz warzywa w nagrzanym piekarniku przez około 30 minut, aż staną się miękkie i lekko zrumienione.
-
Garść orzechów włoskich upraż na suchej patelni.
-
W misce ułóż rukolę i na nią warzywa oraz uprażone orzechy.
-
Skrop całość sokiem z limonki i oliwą z oliwek.
-
Suflet z dyni
Składniki:
- 500 g dyni
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- tłuszcz do wysmarowania foremek
Przygotowanie:
-
Dynię obierz ze skóry, usuń nasiona i pokrój w kostkę.
-
Gotuj dynię w lekko osolonej wodzie przez około 15 minut, aż będzie miękka.
-
Odcedź dynię i dokładnie ją zmiksuj lub przetrzyj przez sito.
-
Dodaj do dyni jajka, mąkę, cukier, cynamon, gałkę muszkatołową i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj.
-
Foremki wysmaruj tłuszczem, a następnie wyłóż do nich masę dyniową.
-
Suflety piecz w nagrzanym piekarniku przez około 30 minut, aż staną się puszyste i zrumienione.
-
Podawaj z bitą śmietaną lub lodami.
-
Tarta z warzywami i serem feta
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 1 żółtko
- szczypta soli
Składniki na nadzienie:
- 2 cukinie
- 2 papryki
- 1 cebula
- 200 g sera feta
- 3 jajka
- 200 ml śmietanki kremówki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Składniki na ciasto zagnieć, a następnie odstaw na 30 minut do lodówki.
- Cukinie i papryki pokrój w kostkę, a cebulę w plasterki.
- Warzywa podsmaż na patelni, aż lekko zmiękną.
- Ser feta pokrój w kostkę.
- W misce wymieszaj jajka, śmietankę, sól i pieprz.
- Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty.
- Na ciasto połóż warzywa i ser, a następnie zalej masą jajeczną.
- Piecz tartę w nagrzanym piekarniku przez około 40 minut, aż nabierze złotego koloru.
- Podawaj na ciepło lub na zimno.
Jeśli jesteś wielbicielem smaku i jednocześnie rezygnujesz z mięsa, przedstawione powyżej przepisy z pewnością spełnią Twoje kulinarne oczekiwania. Spróbuj, eksperymentuj i pozwól sobie na odkrywanie nowych smaków w kuchni. Dania bezmięsne mogą być równie apetyczne, a czasem nawet bardziej, niż te mięsne.