Pamiętam kilka lat wstecz, kiedy byłem młody i chodziłem do restauracji na urodziny mojego przyjaciela, tym razem widziałem łososia w surowej formie i nie lubiłem go. W zasadzie to nawet nie jadłam ryb.
Ale następnym razem, gdy poszedłem do tej samej restauracji w jakimś innym celu, zobaczyłem łososia w formie gotowanej i był pyszny. Więc tego dnia postanowiłem, że spróbuję ugotować łososia w inny sposób.
Tak więc, dzisiaj omówimy kilka niesamowitych przepisów z łososia, które sprawią, że zakochasz się w łososiu.
1. Łosoś z sosem pomidorowym
Jeśli chcesz cieszyć się smakiem pomidorów, to wypróbuj ten przepis łososia z sosem pomidorowym.
Składniki:
– 2 filiżanki gotowanego łososia
– 1 łyżka masła
– 2 filiżanki pomidorków koktajlowych
– Sól do smaku
– Świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
– 1/2 szklanki gęstej śmietany
– Szczypta świeżo wyciśniętego soku z cytryny
– 1 ząbek czosnku
– 1/2 łyżeczki bazylii
– Szczypta gałki muszkatołowej
– 1/2 filiżanki świeżego, tartego parmezanu
– Szczypta Tabasco
– 1/2 filiżanki drobno posiekanej pietruszki
– 1/4 filiżanki oliwy z oliwek
– 2 filiżanki kuskusu
Sposób przygotowania:
– Umieść łososia w naczyniu do pieczenia i piecz w piekarniku w temperaturze 375 stopni Fahrenheita przez 12 do 15 minut.
– Podczas gdy łosoś się piecze, podsmaż czosnek i pietruszkę w oliwie na średniej wielkości patelni. Dodaj pomidory i gotuj, aż będą miękkie.
– Dodaj śmietanę, Tabasco, sok z cytryny, sól i pieprz i gotuj przez 5 minut.
– Dodać bazylię i gałkę muszkatołową i wymieszać.
– Wyjąć łososia z piekarnika i wrzucić na patelnię z sosem. Dobrze wymieszać.
– Podawać natychmiast z kuskusem.
2. Zapiekanka z łososia
Dla miłośników łososia, ten przepis na zapiekankę jest łatwym i pysznym sposobem na przygotowanie pysznego posiłku.
Składniki:
– 1/2 funta łososia
– 1/2 funta szparagów
– 1/2 funta brokułów
– 1/2 szklanki gęstej śmietany
– 1/4 szklanki mleka pełnego
– 2 jajka
– 1/2 filiżanki parmezanu
– 1/4 filiżanki mąki uniwersalnej
– 1/2 filiżanki bułki tartej panko
– 1/2 filiżanki rozdrobnionego sera mozzarella
– 1/2 filiżanki pokruszonego sera feta
– 1/2 filiżanki świeżego koperku
– 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
– 1/4 łyżeczki chili w proszku
– 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne
– 1 łyżka oleju rzepakowego