5 najlepszych sposobów na gotowanie łososia

Pamiętam kilka lat wstecz, kiedy byłem młody i chodziłem do restauracji na urodziny mojego przyjaciela, tym razem widziałem łososia w surowej formie i nie lubiłem go. W zasadzie to nawet nie jadłam ryb.

Ale następnym razem, gdy poszedłem do tej samej restauracji w jakimś innym celu, zobaczyłem łososia w formie gotowanej i był pyszny. Więc tego dnia postanowiłem, że spróbuję ugotować łososia w inny sposób.

Tak więc, dzisiaj omówimy kilka niesamowitych przepisów z łososia, które sprawią, że zakochasz się w łososiu.

1. Łosoś z sosem pomidorowym

Jeśli chcesz cieszyć się smakiem pomidorów, to wypróbuj ten przepis łososia z sosem pomidorowym.

Składniki:

– 2 filiżanki gotowanego łososia

– 1 łyżka masła

– 2 filiżanki pomidorków koktajlowych

– Sól do smaku

– Świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

– 1/2 szklanki gęstej śmietany

– Szczypta świeżo wyciśniętego soku z cytryny

– 1 ząbek czosnku

– 1/2 łyżeczki bazylii

– Szczypta gałki muszkatołowej

– 1/2 filiżanki świeżego, tartego parmezanu

– Szczypta Tabasco

– 1/2 filiżanki drobno posiekanej pietruszki

– 1/4 filiżanki oliwy z oliwek

– 2 filiżanki kuskusu

Sposób przygotowania:

– Umieść łososia w naczyniu do pieczenia i piecz w piekarniku w temperaturze 375 stopni Fahrenheita przez 12 do 15 minut.

– Podczas gdy łosoś się piecze, podsmaż czosnek i pietruszkę w oliwie na średniej wielkości patelni. Dodaj pomidory i gotuj, aż będą miękkie.

– Dodaj śmietanę, Tabasco, sok z cytryny, sól i pieprz i gotuj przez 5 minut.

– Dodać bazylię i gałkę muszkatołową i wymieszać.

– Wyjąć łososia z piekarnika i wrzucić na patelnię z sosem. Dobrze wymieszać.

– Podawać natychmiast z kuskusem.

2. Zapiekanka z łososia

Dla miłośników łososia, ten przepis na zapiekankę jest łatwym i pysznym sposobem na przygotowanie pysznego posiłku.

Składniki:

– 1/2 funta łososia

– 1/2 funta szparagów

– 1/2 funta brokułów

– 1/2 szklanki gęstej śmietany

– 1/4 szklanki mleka pełnego

– 2 jajka

– 1/2 filiżanki parmezanu

– 1/4 filiżanki mąki uniwersalnej

– 1/2 filiżanki bułki tartej panko

– 1/2 filiżanki rozdrobnionego sera mozzarella

– 1/2 filiżanki pokruszonego sera feta

– 1/2 filiżanki świeżego koperku

– 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

– 1/2 łyżeczki soli

– 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

– 1/4 łyżeczki chili w proszku

– 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne

– 1 łyżka oleju rzepakowego