Najlepsze Przepisy na Makaron Z Własnych Ziół i Sałatek

Nauczymy się dzisiaj kilka wspaniałych przepisów na makaron z własnych ziół i sałatek. Makaron to jedno z najbardziej wszechstronnych dań na świecie, które można przygotować na wiele różnych sposobów. Aby nadać mu wyjątkowego smaku, warto użyć świeżych ziół z własnego ogródka oraz pysznych, kolorowych warzyw do stworzenia zdrowych i smacznych sałatek. Poniżej przedstawiamy listę przepisów, które na pewno zachwycą Twoje podniebienie.

  1. Makaron z bazylią i pomidorkami koktajlowymi
  • Potrzebujesz:

  • 250 g makaronu spaghetti

  • Pęczek świeżej bazylii

  • 200 g pomidorków koktajlowych

  • 2 ząbki czosnku

  • Kilka łyżek oliwy z oliwek

  • Sól i pieprz do smaku

  • Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron al dente według instrukcji na opakowaniu.

  2. W międzyczasie siekamy bazylię oraz czosnek na drobne kawałki.

  3. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek i obsmażamy go przez chwilę.

  4. Następnie dodajemy pomidorki koktajlowe i smażymy je przez 2-3 minuty, aż zmiękną.

  5. Dodajemy bazylię i mieszamy.

  6. Odcedzamy ugotowany makaron i dodajemy go do patelni razem z sosem.

  7. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, podajemy od razu.

  8. Makaron z włoskimi ziołami i serem feta

  • Potrzebujesz:

  • 300 g makaronu penne

  • Pęczek świeżych włoskich ziół (oregano, bazylia, tymianek)

  • 200 g sera feta

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • Sól i pieprz do smaku

  • Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron al dente według instrukcji na opakowaniu.

  2. W międzyczasie siekamy świeże zioła na drobne kawałki.

  3. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy zioła i smażymy przez kilka minut, aż staną się aromatyczne.

  4. Dodajemy ugotowany makaron do patelni i mieszamy, aby zadziałać zioła.

  5. Dodajemy pokruszony ser feta i delikatnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.

  6. Podajemy od razu, można także posypać startym parmezanem.

  7. Sałatka makaronowa z rukolą i suszonymi pomidorami

  • Potrzebujesz:

  • 250 g makaronu farfalle

  • Garść świeżej rukoli

  • 100 g suszonych pomidorów w oleju

  • 1 ogórek

  • 1 czerwona cebula

  • Kawałek sera parmezan

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • Sok z połowy cytryny

  • Sól i pieprz do smaku

  • Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron al dente według instrukcji na opakowaniu.

  2. W międzyczasie kroimy rukolę, suszone pomidory, ogórek i cebulę w paseczki.

  3. Do większej miski dodajemy wszystkie składniki.

  4. W osobnej miseczce mieszamy oliwę z sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

  5. Dressing dodajemy do miski z sałatką i dokładnie mieszamy.

  6. Ser parmezan startym na wierzchu przed podaniem.

  7. Makaron z miętą i cukinią

  • Potrzebujesz:

  • 250 g makaronu gnocchi

  • Kilka listków świeżej mięty

  • 1 cukinia

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki masła

  • Sok z połowy cytryny

  • Sól i pieprz do smaku

  • Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron gnocchi al dente według instrukcji na opakowaniu.

  2. W międzyczasie kroimy cukinię w paski, czosnek na drobne kawałki.

  3. Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy czosnek, smażymy przez kilka minut.

  4. Dodajemy cukinię i smażymy przez kolejne 5 minut, aż będzie miękka.

  5. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

  6. Wrzucamy ugotowany makaron na patelnię i mieszamy, podsmażamy przez kilka minut.

  7. Przed podaniem dekorujemy listkami mięty.

  8. Sałatka makaronowa z pomidorem i mozzarellą

  • Potrzebujesz:

  • 250 g makaronu spirali

  • 2 pomidory

  • 1 kulka mozzarelli

  • Pęczek świeżej bazylii

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • Sól i pieprz do smaku

  • Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron spirali al dente według instrukcji na opakowaniu.

  2. W międzyczasie kroimy pomidory i mozzarellę w kostkę.

  3. Siekamy świeżą bazylię na drobne kawałki.

  4. W większej misce łączymy makaron, pomidory, mozzarellę i bazylię.

  5. Skrapiamy wszystko oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem.

  6. Delikatnie mieszamy i podajemy od razu.

  7. Makaron z oregano i papryczką chili

  • Potrzebujesz:

  • 250 g makaronu fusilli

  • Kilka listków świeżego oregano

  • 1 czerwona papryczka chili

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • Sól i pieprz do smaku

  • Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron fusilli al dente według instrukcji na opakowaniu.

  2. W międzyczasie siekamy oregano, papryczkę chili i czosnek na drobne kawałki.

  3. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek i papryczkę chili, smażymy przez chwilę.

  4. Dodajemy ugotowany makaron do patelni i mieszamy.

  5. Dodajemy oregano i doprawiamy solą oraz pieprzem.

  6. Całość mieszamy i podsmażamy przez kilka minut.

  7. Podajemy od razu.

  8. Sałatka makaronowa z rukolą i awokado

  • Potrzebujesz:

  • 250 g makaronu farfalle

  • Garść świeżej rukoli

  • 1 awokado

  • 100 g pomidorów koktajlowych

  • 2 łyżki soku z limonki

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • Sól i pieprz do smaku

  • Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron farfalle al dente według instrukcji na opakowaniu.
  2. W międzyczasie kroimy awokado i pomidory koktajlowe na kawałki.
  3. Do większej miski dodajemy rukolę, awokado i pomidory.
  4. W osobnej miseczce mieszamy sok z limonki, oliwę, sól i pieprz.
  5. Dressing dodajemy do miski z sałatką i dokładnie mieszamy.
  6. Podajemy od razu.