10 najsmaczniejszych i najzdrowszych przepisów na podanie bobu

Bób znany jest jako groszek ogrodowy i jest bardzo popularny w wielu krajach. W tym artykule zamierzam podzielić się z Wami kilkoma pysznymi przepisami.

Maślany dip z bobu z bazylią

Składniki:

1 filiżanka bobu

2 łyżki masła

1 łyżka czerwonych płatków chili

2 ząbki czosnku

1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

Sól do smaku

1 łyżka posiekanej bazylii

Instrukcja gotowania:

Najpierw ugotuj bób przez 10 minut we wrzącej wodzie.

Następnie do ugotowanej fasoli dodajemy sól i pieprz.

Następnie rozgniatamy w mikserze ząbek czosnku i dodajemy go do ugotowanego bobu.

Wszystko dobrze wymieszać i odstawić na pół godziny.

Teraz przełóż przygotowaną mieszankę do miski do serwowania.

Dodać trochę posiekanej bazylii do mieszanki bobu i podawać.

Uwaga:

Jeśli chcesz, aby było to zdrowsze, to użyj oliwy z oliwek zamiast masła.

Zupa brokułowa z kremowym sosem serowym

Składniki:

3 filiżanki płatków brokułów

1/2 szklanki kremowego sera

1/2 szklanki gęstej śmietany

1/4 filiżanki parmezanu

1 łyżka świeżo zmielonego pieprzu

Sól do smaku

Instrukcje gotowania:

Najpierw gotuj brokuły na patelni przez 2 do 3 minut, a następnie odsącz nadmiar wody.

Następnie dodajemy brokuły do blendera i miksujemy je do uzyskania gładkiej konsystencji.

Teraz podgrzej serek na patelni, a następnie wymieszaj go z brokułami.

Następnie do zupy brokułowej dodajemy śmietanę i parmezan i dobrze mieszamy.

Dopraw zupę pieprzem i solą do smaku.

Podawać na gorąco.

Zupa z zieleniny ogrodowej z czosnkiem

Składniki:

2 filiżanki zielonej fasolki

1 główka czosnku

1 średniej wielkości cebula

4 gałązki tymianku

2 filiżanki bulionu warzywnego

Sól do smaku

Instrukcje gotowania:

Najpierw ugotuj zieloną fasolkę w dużym garnku z wodą.

Po ugotowaniu fasoli dodajemy do niej cebulę i czosnek.

Pozostawić na wolnym ogniu przez 5 do 6 minut, a następnie odcedzić.

Następnie wyjmij zieloną fasolkę z garnka i dodaj warzywa do tego samego garnka.

Niech się gotują przez 10 minut.

Następnie dodaj do mieszanki bulion i tymianek.

Dopraw solą do smaku.

Możesz również przygotować ten przepis w wolnowarze.

Sałatka z brokułów i jarmużu

Składniki:

1 duży pęczek brokułów

1/2 filiżanki tartego parmezanu

1/2 filiżanki oliwek kalamata

1/4 szklanki czerwonego octu winnego

2 łyżki stołowe oliwy z oliwek

1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

Sól i pieprz do smaku

Instrukcje gotowania:

Najpierw ugotuj brokuły we wrzącej wodzie przez 10 minut.

Następnie odsącz nadmiar wody z brokułów i umieść je w misce.

Teraz dodaj parmezan i pozwól mu ostygnąć przez 10 minut.

Następnie