Bób znany jest jako groszek ogrodowy i jest bardzo popularny w wielu krajach. W tym artykule zamierzam podzielić się z Wami kilkoma pysznymi przepisami.
Maślany dip z bobu z bazylią
Składniki:
1 filiżanka bobu
2 łyżki masła
1 łyżka czerwonych płatków chili
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
Sól do smaku
1 łyżka posiekanej bazylii
Instrukcja gotowania:
Najpierw ugotuj bób przez 10 minut we wrzącej wodzie.
Następnie do ugotowanej fasoli dodajemy sól i pieprz.
Następnie rozgniatamy w mikserze ząbek czosnku i dodajemy go do ugotowanego bobu.
Wszystko dobrze wymieszać i odstawić na pół godziny.
Teraz przełóż przygotowaną mieszankę do miski do serwowania.
Dodać trochę posiekanej bazylii do mieszanki bobu i podawać.
Uwaga:
Jeśli chcesz, aby było to zdrowsze, to użyj oliwy z oliwek zamiast masła.
Zupa brokułowa z kremowym sosem serowym
Składniki:
3 filiżanki płatków brokułów
1/2 szklanki kremowego sera
1/2 szklanki gęstej śmietany
1/4 filiżanki parmezanu
1 łyżka świeżo zmielonego pieprzu
Sól do smaku
Instrukcje gotowania:
Najpierw gotuj brokuły na patelni przez 2 do 3 minut, a następnie odsącz nadmiar wody.
Następnie dodajemy brokuły do blendera i miksujemy je do uzyskania gładkiej konsystencji.
Teraz podgrzej serek na patelni, a następnie wymieszaj go z brokułami.
Następnie do zupy brokułowej dodajemy śmietanę i parmezan i dobrze mieszamy.
Dopraw zupę pieprzem i solą do smaku.
Podawać na gorąco.
Zupa z zieleniny ogrodowej z czosnkiem
Składniki:
2 filiżanki zielonej fasolki
1 główka czosnku
1 średniej wielkości cebula
4 gałązki tymianku
2 filiżanki bulionu warzywnego
Sól do smaku
Instrukcje gotowania:
Najpierw ugotuj zieloną fasolkę w dużym garnku z wodą.
Po ugotowaniu fasoli dodajemy do niej cebulę i czosnek.
Pozostawić na wolnym ogniu przez 5 do 6 minut, a następnie odcedzić.
Następnie wyjmij zieloną fasolkę z garnka i dodaj warzywa do tego samego garnka.
Niech się gotują przez 10 minut.
Następnie dodaj do mieszanki bulion i tymianek.
Dopraw solą do smaku.
Możesz również przygotować ten przepis w wolnowarze.
Sałatka z brokułów i jarmużu
Składniki:
1 duży pęczek brokułów
1/2 filiżanki tartego parmezanu
1/2 filiżanki oliwek kalamata
1/4 szklanki czerwonego octu winnego
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
Sól i pieprz do smaku
Instrukcje gotowania:
Najpierw ugotuj brokuły we wrzącej wodzie przez 10 minut.
Następnie odsącz nadmiar wody z brokułów i umieść je w misce.
Teraz dodaj parmezan i pozwól mu ostygnąć przez 10 minut.
Następnie