Ziemniaki z grilla opiekane w folii | Przepisy na grilla

Ziemniaki z grilla opiekane w folii

Wegetariańskie | Drukuj

Ziemniaczki w folii podajemy na ciepło lub po ostygnięciu jako dodatek do dań mięsnych, ryb lub sałatek.

Reklama
#REKLAMA#

Ilość porcji: 4 porcji
Ilość osób: dla 4 osób
Czas potrzebny na przygotowanie: 70 minut
Czas na grillu: 50 minut
Czas łączny: 120 minut

Składniki:
1. Ziemniaki: 1 kg
2. Cebula: 1
3. Masło śmietankowe
4. Oliwa z oliwek
5. Sól
6. Pieprz biały

Przygotowanie:
1. Do miseczki wkładamy pół kostki masła, dodajemy drobniutko startą na tarce cebulę, sól i biały pieprz, a następnie mieszamy dokładnie do uzyskania jednolitej masy.
2. Masę formujemy w podłużne wałeczki i odstawiamy do zamrażarki na około godzinę.
3. Ziemniaki dokładnie myjemy, ale nie obieramy ze skórki. Wydrążamy w nich dziurki i nakładamy do nich wałeczki masła.
4. Następnie zawijamy je pojedynczo w folię aluminiową, polewając oliwą z oliwek i przyprawiając solą i białym pieprzem.
5. Grillujemy 50 minut, obracając od czasu do czasu.

Życzymy smacznego