Żeberka z grilla z oregano | Przepisy na grilla

Żeberka z grilla z oregano

Mięso i wędliny | Drukuj

Potrawa bardzo prosta w wykonaniu, ale pamiętaj o tym, że potrzeba czasu, aby mięso było właściwie przyprawione. Sekret tkwi nie tylko w czasie grillowania, ale również w odpowiedniej marynacie.

Reklama
#REKLAMA#

Składniki:

1. 80 dag żeberek
2. 200 ml oliwy z oliwek
3. 1 ząbek czosnku
4. 2 łyżeczki oregano
5. pieprz czarny mielony
6. sól

Przygotowanie:
Żeberka umyć i osuszyć. Pokroić wzdłuż kości na kotleciki. Następnie natrzeć szczyptą soli. Przygotować marynatę: do oliwy dodać zmiażdżony ząbek czosnku, oregano i przyprawić według uznania pieprzem/solą. Kotleciki z żeberek umieścić w misce i zalać marynatką. Pozostawić na 24 godziny w lodówce. Tuż przed grillowaniem kotlety wyciągnąć z marynaty, aby obeschły. Położyć na grillu i piec ok. 25-30 minut, pamiętając o obracaniu.