Ilość porcji: 4 porcji
Ilość osób: dla 4-5 osób
Czas potrzebny na przygotowanie:
Czas na grillu:
Czas łączny:
Składniki:
1. średniej wielkości cukinia: 1
2. papryka żółta: 1
3. papryka czerwona: 1
4. czerwone cebulki: 2
5. Ocet balsamiczny
6. Oliwa z oliwek
7. Pieczywo ciemne lub pełnoziarniste
8. świeża bazylia
9. sól
10. czarny pieprz
Przygotowanie:
2. Świeżą bazylię myjemy i kroimy drobniutko na desce.
3. Żółtą i czerwoną paprykę myjemy, wydrążamy i kroimy w kwadraciki, a czerwone cebule w półksiężyce.
4. Na aluminiowej tacce układamy wszystkie przygotowane warzywa, posypujemy je solą i świeżo zmielonym pieprzem i polewamy oliwą z oliwek, a następnie grillujemy 10 – 15 minut.
5. Po zdjęciu z grilla, przekładamy do większej miski, dodajemy 2 łyżki stołowe octu winnego i wsypujemy pokrojoną drobno bazylię. Wszystko mieszamy i przyprawiamy do smaku.
6. Pieczywo kroimy na kilka cienkich kromek i pieczemy na grillu kilka minut tak, aby się lekko zarumieniły.
7. Następnie polewamy kromki łyżką stołową oliwy z oliwek. Kładziemy zdjęte z grilla warzywa z bazylią na pieczywie.
8. Podajemy na ciepło, przystrojone listkiem świeżej bazylii.