Warzywa z grilla na pieczywie | Przepisy na grilla

Warzywa z grilla na pieczywie

Wegetariańskie | Drukuj
Kromeczki ciemnego pieczywa z grillowanymi warzywami i świeżą bazylią stanowią znakomite danie wegetariańskie lub przystawkę do potraw mięsnych z grilla.

Reklama
#REKLAMA#

Ilość porcji: 4 porcji

Ilość osób: dla 4-5 osób

Czas potrzebny na przygotowanie:

Czas na grillu:

Czas łączny:

Składniki:

1. średniej wielkości cukinia: 1
2. papryka żółta: 1
3. papryka czerwona: 1
4. czerwone cebulki: 2
5. Ocet balsamiczny
6. Oliwa z oliwek
7. Pieczywo ciemne lub pełnoziarniste
8. świeża bazylia
9. sól
10. czarny pieprz

Przygotowanie:

1. Umytą cukinię, po odcięciu końcówek, kroimy w cieniutkie plasterki w kształcie kółek.
2. Świeżą bazylię myjemy i kroimy drobniutko na desce.
3. Żółtą i czerwoną paprykę myjemy, wydrążamy i kroimy w kwadraciki, a czerwone cebule w półksiężyce.
4. Na aluminiowej tacce układamy wszystkie przygotowane warzywa, posypujemy je solą i świeżo zmielonym pieprzem i polewamy oliwą z oliwek, a następnie grillujemy 10 – 15 minut.
5. Po zdjęciu z grilla, przekładamy do większej miski, dodajemy 2 łyżki stołowe octu winnego i wsypujemy pokrojoną drobno bazylię. Wszystko mieszamy i przyprawiamy do smaku.
6. Pieczywo kroimy na kilka cienkich kromek i pieczemy na grillu kilka minut tak, aby się lekko zarumieniły.
7. Następnie polewamy kromki łyżką stołową oliwy z oliwek. Kładziemy zdjęte z grilla warzywa z bazylią na pieczywie.
8. Podajemy na ciepło, przystrojone listkiem świeżej bazylii.

Życzymy smacznego