Udka kurczaka z grilla w sosie curry | Przepisy na grilla

Udka kurczaka z grilla w sosie curry

Mięso i wędliny | Drukuj
Wykwintne danie mięsne, które będzie stanowiło znakomitą przekąskę na wieczornej kolacji na świeżym powietrzu. Udka kurczaka w polewie miodowej, z odrobiną kminku i polane sokiem z limonki to naprawdę niestandardowa kombinacja smaków.

Reklama
#REKLAMA#

Liczba porcji: 4 porcje

Ilość osób: dla 4 osób

Czas potrzebny na przygotowanie:

Czas na grillu:

Czas łączny:

Składniki:

1. Średniej wielkości udka kurczaka: 4
2. Limonka: 1
3. Miód kwiatowy
4. Kminek
5. Curry
6. Olej ze słonecznika lub oliwa z oliwek
7. Sól
8. Pieprz

Przygotowanie:

1. Do filiżanki wlewamy 6 – 7 łyżek stołowych oleju słonecznikowego, może to być także oliwa z oliwe, dodajemy curry i przyprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wszystko mieszamy, a następnie sosem nacieramy udka kurczaka.
2. Kładziemy je na tacce aluminiowej i grillujemy 20 minut od czasu do czasu obracając, aby upiekły się równomiernie z obu stron.
3. Po 15 minutach pieczenia, zarumienione udka kurczaka polewamy miodem i nacieramy kminkiem.
4. Po upieczeniu, podajemy na ciepło, polane sokiem ze świeżo wyciśniętej limonki i przystrojone plasterkiem limonki.

Życzymy smacznego