Tofu grillowane z warzywami | Przepisy na grilla

Tofu grillowane z warzywami

Wegetariańskie | Drukuj

Przepis na wegetariańskie i małokaloryczne danie. Jeżeli chcesz ożywić smak potrawy, możesz dodatkowo zrobić sos: słodko-kwaśny lub paprykowy.

Reklama
#REKLAMA#

Składniki:

– 30 dag tofu
– 1 zielona papryka
– 1 żółta papryka
– 25 dag pomidorów koktajlowych
– 1 cukinia
– 5 ząbków czosnku
– 1 cytryna
– 10 łyżek oliwy z oliwek
– 10 łyżek sosu sojowego
– 2 gałązki świeżej bazylii
– przyprawa do gyrosa
– świeżo mielony pieprz czarny

Przygotowanie:
Tofu podzielić na kosteczki i polać sosem sojowym. Cukinię umyć i pokroić na ćwiartki. Paprykę podzielić na 4 plastry. Przygotować marynatę: do oliwy wrzucić zmiażdżone ząbki czosnku i doprawić pieprzem. Na aluminiowej tacce rozłożyć tofu, warzywa i polać je oliwą z czosnkiem. Grillować ok. 12 minut. Warzywa w trakcie grillowania skropić cytryną, obrócić i piec jeszcze ok. 8 minut, dodając do warzyw przepołowione pomidory koktajlowe. Po ściągnięciu z grilla udekorować listkami bazylii.