Szynka wieprzowa z grilla z przyprawą curry | Przepisy na grilla

Szynka wieprzowa z grilla z przyprawą curry

Mięso i wędliny | Drukuj

Grillowana szynka wieprzowa ma wykwintny smak po dodaniu przypraw curry, papryki chilli i utartego imbiru. Smakuje znakomicie z ziemniakami z folii.

Reklama
#REKLAMA#

Ilość porcji: 4 – 6porcji
Ilość osób: dla 4 – 6 osób
Czas potrzebny na przygotowanie: 10 minut
Czas na grillu: 90 minut
Czas łączny: 100 minut

Składniki:
1. Szynka wieprzowa: 1 kg
2. Sos sojowy: 4 łyżki stołowe
3. Olej słonecznikowy: 5 łyżek stołowych
4. Papryka chilli mielona
5. imbir
6. Curry
7. Sól
8. Pieprz

Przygotowanie:
1. Do niewielkiej miseczki wlewamy olej słonecznikowy, sos sojowy. Następnie dodajemy utarty imbir, paprykę chilli, przyprawę curry, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.
2. Mięso myjemy, smarujemy przygotowaną marynatą i pieczemy na obrotowym rożnie nad grillem około półtorej godziny.
3. Po zdjęciu z rożna kroimy w średniej grubości plasterki i podajemy z ziemniakami opiekanymi w folii aluminiowej (znajdziecie je w dziale Dania wegetariańskie) i sałatką ze świeżych warzyw.

Życzymy smacznego