Szaszłyki z mintaja z grilla | Przepisy na grilla

Szaszłyki z mintaja z grilla

Ryby i owoce morza | Drukuj

Podajemy na ciepło po zdjęciu z grilla, z plasterkiem cytryny i gałązką tymianku.

Reklama
#REKLAMA#

Ilość porcji
• 4 porcje
Czas przygotowania
• około 50 minut i 30 minut na marynowanie
Składniki
• 60 dag filetów z mintaja
• 25 dag boczku wędzonego
• 1 cytryna
• 30 dag średniej wielkości pieczarek

Marynata:
• 1 cytryna
• 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
• Tymianek
• Sól, pieprz

Przygotowanie

1. Wędzony boczek kroimy w kostkę, pieczarki myjemy i kroimy na połówki.
2. Umyte filety z mintaja kroimy na kwadraty, a następnie nadziewamy na patyki do szaszłyków na przemian z pieczarkami i wędzonym boczkiem.
3. Do niewielkiej miseczki wlewamy sok ze świeżo wyciśniętej cytryny, oliwę z oliwek, dodajemy tymianek, sól, i pieprz, a następnie dokładnie ucieramy wszystkie składniki.
4. Gotową marynatą polewamy szaszłyki i odstawiamy w temperaturze pokojowej na około godzinę.
5. Następnie szaszłyki układamy na tackach aluminiowych i grillujemy 30 minut, obracając od czasu do czasu.
6. W czasie grillowania polewamy szaszłyki marynatą i sokiem z cytryny.