Niezwykle aromatyczna potrawa składająca się z szaszłyków z mięsa wieprzowego w marynacie i świeżego imbiru to niezastąpiona przystawka na letnie grillowanie.
Ilość porcji: 4 porcji
Ilość osób: dla 4 osób
Czas potrzebny na przygotowanie: 10 minut
Czas na grillu: 15 minut
Czas łączny: 25 minut
Składniki:
1. Mięso wieprzowe: 40 dag
2. Olej z sezamu: 5 łyżek stołowych
3. Cytryna: 1
4. Sos tabasco
5. Imbir
6. Przyprawa curry
Przygotowanie:
1. Mięso wieprzowe myjemy i kroimy w grubsze kawałki.
2. Świeży imbir obieramy i kroimy na desce w cienkie plasterki.
3. W miseczce mieszamy olej z sezamu, sok ze świeżo wyciśniętej cytryny, 1 łyżeczką sosu tabasco. Dodajemy przyprawę curry i wszystko mieszamy.
4. Mięso nadziewamy na patyki do szaszłyków na przemian z plasterkami imbitu.
5. Szaszłyki smarujemy przygotowaną marynatą i układamy na aluminiowej tacce.
6. Następnie pieczemy na grillu 15 minut, obracając od czasu do czasu.
7. Podajemy na gorąco po zdjęciu z grilla.
Życzymy smacznego