Szaszłyki owocowe z likierem pomarańczowym | Przepisy na grilla

Szaszłyki owocowe z likierem pomarańczowym

Wegetariańskie | Drukuj

Znakomite danie nadające się na wykwintny deser. Szaszłyki ananasowo-brzoskwiniowe z nutką likieru mogą być także podawane z lodami śmietankowymi.

Reklama
#REKLAMA#

Ilość porcji: 4 porcji
Ilość osób: dla 4 osób
Czas potrzebny na przygotowanie: 10 minut
Czas na grillu: 10 minut
Czas łączny: 20 minut

Składniki:
1. Brzoskwinie: 4
2. Ananas: 1
3. Likier o smaku pomarańczowym lub cytrynowym: 4 łyżki stołowe
4. Olej słonecznikowy: 1 łyżka stołowa
5. Masełko śmietankowe: 5 dag

Przygotowanie:
1. Brzoskwinie obieramy i kroimy na połówki, a następnie na mniejsze kawałki. Układamy na talerzu.
2. Ananasa także obieramy i kroimy na grubsze plasterki, a następnie na cztery części każdy plasterek.
3. W małym rondlu topimy masło śmietankowe, dodajemy do niego likier pomarańczowy lub cytrynowy.
4. Na patyki do szaszłyków nadziewamy na przemian brzoskwinie i ananasy.
5. Układamy na aluminiowej tacce do grillowania, dodajemy łyżkę stołową oleju słonecznikowego i polewamy przygotowaną glazurą.
6. Pieczemy na grillu 10 minut, obracając od czasu do czasu.
7. Podajemy na ciepło lub po ostygnięciu.

Życzymy smacznego