Szaszłyki drobiowe z warzywami | Przepisy na grilla

Szaszłyki drobiowe z warzywami

Mięso i wędliny | Drukuj

Szaszłyki są jednym z bardziej lubianych dań serwowanych dla grillach. Można je przygotować na setki różnych sposobów dzięki czemu każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. Tym razem propozycja dla amatorów mięsa drobiowego oraz grillowanych warzyw. Szaszłyki te są zwykle większe niż większość nam znanych, dlatego też doskonale nadają się jako dodatek do ryżu, jako danie główne.

Do wykonania szaszłyków potrzebujemy:

  • jedna lub dwie piersi z kurczaka w zależności od tego ile chcemy ich otrzymać.
  • Jedna cebula dowolna
  • jeden dowolny pomidor
  • jedna, mała cukinia
  • opakowanie przypraw do grilla
  • sos sojowy, jasny lub ciemnym

Filety należ opłukać, osuszyć a następnie pokroić w większą kostkę. Pokrojone mięso, mieszamy z kilkoma łyżkami sosu sojowego i pozostawiamy na kilkanaście minut. Cebulę także kroimy w kostkę, tak samo postępujemy z cukinią oraz pomidorem. W przypadku pomidora jednak warto pokroić go na ćwiartki. Warzywa posypujemy przyprawami i pozostawiamy przez kilkanaście minut. Dzięki temu mięso oraz przyprawy dobrze przejdą smakiem. Kiedy wszystkie składniki będą już wystarczająco nasiąknięte smakiem, powinniśmy ponadziewać je na patyczki. Można robić to w dowolnej zupełnie kolejności. Szaszłyki możemy zarówno piec na grillu jak i smażyć na patelni. Wystarczy około 15 min na każdą stronę by zyskać pyszny dodatek do ryżu czy też ziemniaków.