Szaszłyki drobiowe z grilla z warzywami | Przepisy na grilla

Szaszłyki drobiowe z grilla z warzywami

Mięso i wędliny | Drukuj

Przepis na wyśmienite szaszłyki z mięsa drobiowego. Podane z sosem czosnkowym i talarkami z ziemniaków – smakują jeszcze lepiej.

Reklama
#REKLAMA#

Składniki:

1. 50 dag filetu z kurczaka
2. 1 cukinia
3. 2 papryki czerwone
4. 2 papryki zielone
5. 20 dag pomidorów koktajlowych
6. 1 biała cebula
7. 4 łyżki musztardy francuskiej
8. 4 łyżki miodu
9. 1 łyżka oliwy z oliwek
10. pieprz czarny mielony
11. imbir mielony
12. sól

Przygotowanie:
Przygotować marynatę: w misce wymieszać ze sobą musztardę, miód, oliwę i szczyptę imbiru/ pieprzu/ soli. Dokładnie wymieszać. Kurczaka oczyścić, osuszyć i pokroić w 2 centymetrową kostkę. Kurczaka włożyć do miski z marynatą i wymieszać. Ostawić na ok. 10 godzin, przykryte folią. Po tym czasie przygotować resztę składników. Paprykę oczyścić z szypułki/ pestek i pokroić na plasterki. Cebulę obrać i pokroić na plastry (ok. 0,5 centymetra). Cukinię pokroić na plasterki. Pomidorki umyć i osuszyć. Pokrojone warzywa wraz z marynowanym kurczakiem nadziewać na przemian na szpadki do grilla. Piec ok. 20 minut, smarując marynatą.