Smażone bakłażany z grilla | Przepisy na grilla

Smażone bakłażany z grilla

Wegetariańskie | Drukuj

Przekąska dla wielbicieli wegetariańskich posiłków. Dobry dodatek również do innych dań. Można podawać z sosami.

Reklama
#REKLAMA#

Składniki:

1. 50 dag bakłażanów
2. 4 łyżki oliwy z oliwek
3. 3 ząbki czosnku
4. 1 gałązka świeżej bazylii
5. pieprz czarny mielony
6. sól
7. olej do smarowania

Przygotowanie:
Bakłażany dokładnie umyć, obciąć końcówki i pokroić w 1 centymetrowe plasterki. Folię aluminiową posmarować olejem, ułożyć plasterki i przyprawić je solą i pieprzem. Opiekać ok. 3 minut. W międzyczasie do oliwy wgnieść 3 ząbki czosnku i wymieszać. Bakłażany obrócić na drugą stronę i posmarować opieczoną powierzchnię oliwą z czosnkiem. Opiekać kolejne 3 minuty. Po podaniu na talerz przyozdobić kilkoma listkami bazylii.