Skrzydełka kurczaka z grilla na ostro | Przepisy na grilla

Skrzydełka kurczaka z grilla na ostro

Mięso i wędliny | Drukuj

Podajemy na ciepło, przystrojone liściem sałaty i pomidorkami koktajlowymi.

Reklama
#REKLAMA#

Ilość porcji
• 4 – 6 porcji
Czas przygotowania
• około 45 minut i 24 godziny na marynowanie

Składniki
• 1 kg większych skrzydełek z kurczaka
• Oliwa z oliwek
• Sól, pieprz

Marynata:
• 1 cytryna
• Filiżanka oliwy z oliwek
• Granulowany czosnek
• Mielona ostra papryka
• Sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
1. Skrzydełka z kurczaka myjemy i wkładamy do miski, posypując solą.
2. W niewielkiej salaterce mieszamy oliwę z oliwek, sok ze świeżo wyciśniętej cytryny, granulowany czosnek, ostrą paprykę i świeżo zmielony pieprz.
3. Zalewamy skrzydełka marynatą i wstawiamy na 24 godziny do lodówki, obracając je w czasie marynowania.
4. Następnie układamy skrzydełka na aluminiowych tackach i grillujemy 30 minut, obracając od czasu do czasu.
5. W czasie pieczenia, polewamy skrzydełka marynatą.
SMACZNEGO!