Schab z grilla w sezamie | Przepisy na grilla

Schab z grilla w sezamie

Mięso i wędliny | Drukuj

Przygotowanie schabu z grilla w sezamie wymaga posiadania obrotowego rożna, który umożliwi pieczenie mięsa w całości nad ogniem.

Reklama
#REKLAMA#

Ilość porcji: 4 – 6 porcji
Ilość osób: dla 4 – 6 osób
Czas potrzebny na przygotowanie: 10 minut
Czas na grillu: 70 minut
Czas łączny: 80 minut

Składniki:
1. Schab bez kości: 1 kg
2. Sezam: 2 łyżki stołowe
3. Olej z sezamu: 5 łyżek stołowych
4. Ocet winny: 3 łyżki stołowe
5. Miód kwiatowy: 2 łyżeczki
6. Sól
7. Pieprz biały

Przygotowanie:
1. W niewielkiej miseczce mieszamy olej z sezamu, ocet winny, miód kwiatowy i sezam.
2. Schab myjemy i smarujemy w całości przygotowaną marynatą.
3. Następnie nadziewamy go na obrotowy rożen i umieszczamy nad grillem.
4. Pieczemy ponad godzinę, polewając marynatą i posypując solą i białym pieprzem podczas pieczenia.
5. Po zdjęciu z rożna, odstawiamy na kilka minut, a następnie kroimy ostrym nożem na grubsze plasterki.
6. Podajemy na ciepło.

Życzymy smacznego