Rumsztyki z grilla w marynacie i ziołach prowansalskich | Przepisy na grilla

Rumsztyki z grilla w marynacie i ziołach prowansalskich

Mięso i wędliny | Drukuj

Wyśmienite danie mięsne, które może stanowić podstawę dania głównego, podawane z ryżem lub ziemniaczkami z grilla i grillowanymi pomidorami spełni oczekiwania każdego smakosza mięsnych potraw.

Reklama
#REKLAMA#

Ilość porcji: 4 porcji
Ilość osób: dla 4 osób
Czas potrzebny na przygotowanie: 10 minut
Czas na grillu: 15 minut
Czas łączny: 25 minut

Składniki:
1. Średniej wielkości rumsztyki: 4
2. Pomidory: 4
3. Oliwa z oliwek
4. Zioła prowansalskie
5. Sól
6. Pieprz

Przygotowanie:
1. Rumsztyki myjemy, a następnie polewamy oliwą z oliwek i obtaczamy z obu stron w ziołach prowansalskich.
2. Kładziemy na talerzu i przykryte folią aluminiową odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
3. Pomidory umyć i pokroić na cztery, następnie polać oliwą z oliwek i posypać ziołami prowansalskimi, tak jak mięso.
4. Po wyjęciu z lodówki rumsztyki układamy na grillu i pieczemy 15 minut, obracając od czasu do czasu tak, aby upiekły się z obu stron.
5. Po kilku minutach dokładamy także pomidory i grillujemy 7 minut.
6. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem podczas pieczenia do smaku.
7. Podajemy mięso na gorąco, z ziemniaczkami opiekanymi lub ryżem i pomidorami.

Życzymy smacznego