Pstrąg z grilla | Przepisy na grilla

Pstrąg z grilla

Ryby i owoce morza | Drukuj

Pstrąg z grilla – chba najpopularniejsza z grillowanych ryb:-)

Reklama
#REKLAMA#

Czas przygotowania
• około 45 minut i 30 minut oczekiwania
Składniki
• 4 pstrągi
• 2 cebule
• 2 cytryny
• 4 łyżki stołowe masła
• Tymianek, koper, natka zielonej pietruszki
• Przyprawa do ryb z grilla
• Granulowany czosnek
• Oliwa z oliwek
• Sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
1. Pstrągi myjemy i nacieramy z obu stron solą i przyprawą do ryb z grilla, a następnie polewamy sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny.
2. Odstawiamy na około 30 minut w temperaturze pokojowej, aby nabrały smaku.
3. Obrane cebule kroimy w krążki. Do środka ryb wkładamy kilka krążków cebuli, gałązki tymianki, kopru i natki zielonej pietruszki, granulowany czosnek i łyżkę stołową masła.
4. Pstrągi owijamy pojedynczo folią aluminiową polaną oliwą z oliwek i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
5. Kładziemy na grilla i pieczemy 25 – 30 minut, obracając po 15 minutach grillowania.
6. Podajemy posypane świeżymi przyprawami i przyozdobione plasterkiem cytryny.