Polędwiczki z grilla marynowane w winie i cherry | Przepisy na grilla

Polędwiczki z grilla marynowane w winie i cherry

Mięso i wędliny | Drukuj

Znakomite polędwiczki marynowane w winie i cherry, o smaku imbiru i ziela angielskiego. Najlepiej smakują z ciemnym ryżem i sałatką.

Reklama
#REKLAMA#

Ilość porcji: 4 porcji
Ilość osób: dla 4 osób
Czas potrzebny na przygotowanie: 12 godzin
Czas na grillu: 10 minut
Czas łączny: 12 godzin i 10 minut

Składniki:
1. Filety z polędwicy: 4
2. Białe wino wytrawne: 100 ml
3. Cherry wytrawne: 100 ml
4. Miód kwiatowy: 2 łyżeczki
5. Sos sojowy: 6 łyżek stołowych
6. Ocet winny
7. Imbir
8. Ziele angielskie
9. Sól
10. Pieprz

Przygotowanie:
1. Filety z polędwicy myjemy i układamy na talerzu.
2. W niewielkiej miseczce mieszamy 100 ml białego wina wytrawnego, 100 ml wytrawnego cherry, 6 łyżek stołowych sosu sojowego, dodajemy 2 łyżeczki miodu kwiatowego i 1 łyżeczkę octu winnego.
3. Wszystko mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, utartym imbirem i zielem angielskim.
4. Do przygotowanej marynaty wkładamy polędwiczki i zakrywamy folią aluminiową.
5. Odstawiamy do lodówki na całą noc.
6. Po wyjęciu polędwiczki układamy na grillu i pieczemy 10 minut, obracając od czasu do czasu.
7. Podajemy na ciepło.

Życzymy smacznego