Polędwica z grilla po japońsku | Przepisy na grilla

Polędwica z grilla po japońsku

Mięso i wędliny | Drukuj

Jeżeli masz ochotę na coś orientalnego, spróbuj polędwicy przyrządzanej po japońsku. Doskonałym dodatkiem do tak przyrządzonego mięsa są owoce marynowane w imbirze.

Reklama
#REKLAMA#

Składniki:

1. 20 dag filetów z polędwicy
2. 6 łyżek sosu sojowego
3. 1 kieliszek wytrawnego białego wina
4. 1 kieliszek sherry
5. 2 łyżeczki miodu
6. ½ łyżeczki czarnego pieprzu
7. sól
8. 1/ łyżeczki ziela angielskiego
9. ½ łyżeczka imbiru

Przygotowanie:
W miseczce przygotować marynatę: sos sojowy wymieszać z winem, sherry, miodem, szczyptą soli i pieprzu, imbirem i zielem angielskim. Dokładnie wymieszać. Przygotować mięso: oczyścić pod bieżącą wodą i podzielić na 4 plastry. Filety włożyć do miski z marynatą, przykryć i pozostawić w lodówce na ok. 10 godzin Po wyciągnięciu obsuszać przez ok. 5 minut i położyć na grilla. Smażyć po 6-8 minut z każdej strony.