Polędwica wołowa z grilla podawana z pomidorami i bekonem | Przepisy na grilla

Polędwica wołowa z grilla podawana z pomidorami i bekonem

Mięso i wędliny | Drukuj

Grillowania polędwica wołowa stanowi wspaniałe danie główne, podawana z ziemniakami lub bagietką i pomidorami z grilla to prawdziwa rozkosz dla podniebienia.

Reklama
#REKLAMA#

Ilość porcji: 4 porcji
Ilość osób: dla 4 osób
Czas potrzebny na przygotowanie: 15 minut
Czas na grillu: 25 – 30 minut
Czas łączny: 40 – 45 minut

Składniki:
1. Bekon: 20 dag
2. Polędwica wołowa: 10 dag
3. Pomidory: 4
4. Oliwa z oliwek
5. Musztarda ziarnista (francuska)
6. Sól
7. Pieprz

Przygotowanie:
1. Polędwicę wołową myjemy i kroimy na dwa grubsze plasterki.
2. Do niewielkiej miseczki wlewamy 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek, dodajemy 1 łyżeczkę musztardy, sól i pieprz, a następnie mieszamy.
3. Wołowinę polewamy sosem i kładziemy na grilla. Pieczemy 25 – 30 minut, obracając od czasu do czasu.
4. Bekon kroimy na cztery grubsze plasterki.
5. Pomidory myjemy, następnie lekko nacinamy na wierzchu i zawijamy w plasterki bekonu, polewamy oliwą z oliwek, przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie pieczemy na grillu 5 minut.
6. Po upieczeniu polędwicę wołową kroimy w kawałki i podajemy z pomidorami i bekonem, posypane przyprawami.

Życzymy smacznego