Polędwica pieczona z jabłkiem z grilla | Przepisy na grilla

Polędwica pieczona z jabłkiem z grilla

Mięso i wędliny | Drukuj

Dla entuzjastów pieczonego mięsa doskonały przepis na obiad lub kolację. Opiekanie polędwicy na grillu uwydatnia jej smak, który dodatkowo podkreślany jest przez przyprawy i pieczone jabłko.

Reklama
#REKLAMA#

Składniki:

1. 60 dag polędwicy wieprzowej/ cielęcej/ wołowej (do wyboru, można również mieszać)
2. 4 cebule
3. 2 jabłka
4. 2 papryczki pepperoni
5. 2 cukinie
6. 3 łyżeczki oliwy z oliwek
7. ½ ząbka czosnku
8. pieprz czarny mielony
9. sól

Przygotowanie:
Polędwicę dokładnie umyć i oczyścić z błon. Pokroić w kostkę średniej wielkości. Cebulę obrać. Pepperoni oczyścić z pestek i pokroić na kawałki. Jabłko obrać, przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne i pokroić na kawałki średniej wielkości. Cukinię umyć i również pokroić w kostkę. Wszystkie składniki nałożyć na przemian na szpadę. Do oliwy wrzucić zmiażdżony czosnek z przyprawami: pieprzem i solą ( po ½ łyżeczki). Gotowy szaszłyk posmarować przyprawioną oliwą i umieścić nad grillem. Piec ok. 25 minut.