Płotki z grilla w marynacie z cytryny | Przepisy na grilla

Płotki z grilla w marynacie z cytryny

Ryby i owoce morza | Drukuj

Podajemy na ciepło po zdjęciu z grilla, przystrojone tymiankiem i gałązkami zielonej pietruszki.

Reklama
#REKLAMA#

Ilość porcji

• 4 porcje

Czas przygotowania
• około 30 minut i 2 godziny na marynowanie
Składniki
• 4 płotki (mogą być także pstrągi, okonie lub leszcze)
• 2 łyżki stołowe masła śmietankowego
• Natka zielonej pietruszki
• Rozmaryn, mielona papryka
• 2 cytryny

Marynata:
• 1 cytryna
• 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek
• Zioła prowansalskie
• Granulowany czosnek
• Sól, pieprz
Przygotowanie
1. W niewielkiej miseczce mieszamy oliwę z oliwek z sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny i sparzoną skórką z cytryny, następnie przyprawiamy ziołami prowansalskimi, granulowanym czosnkiem, solą i pieprzem.
2. Opłukane płotki smarujemy z obu stron marynatą i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
3. Po wyjęciu z lodówki do każdej ryby wkładamy plasterki cytryny, natkę zielonej pietruszki i tymianek.
4. Następnie zawijamy je pojedynczo w folię aluminiową, dodajemy cienkie plasterki masła śmietankowego i posypujemy mieloną papryką.
5. Układamy na grillu i pieczemy około 30 minut, przekręcając od czasu do czasu, aby ryby upiekły się z obu stron.
SMACZNEGO!