Pieczone ośmiorniczki z grilla w czosnkowo-miodowej marynacie | Przepisy na grilla

Pieczone ośmiorniczki z grilla w czosnkowo-miodowej marynacie

Ryby i owoce morza | Drukuj

Potrawa dla fanów kuchni śródziemnomorskiej. Sekret smaku tkwi w przygotowanej marynacie.

Reklama
#REKLAMA#

Składniki:

– 1,5 kg ośmiorniczek typu „baby”
– 70 ml sosu pomidorowego
– 3 łyżeczki sosu sojowego
– 3 łyżeczki octu winnego
– 3 łyżki miodu
– 2 łyżki oliwy
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżeczki sosu chilli
– 2 łyżki imbiru

Przygotowanie:
W garnku zagotować wodę. Wrzucić do niej ośmiorniczki i trzymać ok. 2 minut. Ośmiorniczki wyciągnąć i zostawić do ostygnięcia.

Przygotować marynatę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. W głębokim naczyniu wymieszać ze sobą ocet, sos sojowy, miód, oliwę, czosnek, imbir i chilli.

Ośmiorniczki zanurzyć w marynacie i marynować 8-10 godzin w chłodnym miejscu.

Gotowe ośmiorniczki położyć na grilla i piec ok. 4 minut.