Pieczeń z grilla z kminkiem | Przepisy na grilla

Pieczeń z grilla z kminkiem

Mięso i wędliny | Drukuj

Wieprzowina doprawiona kminkiem w połączeniu z pieczonymi ziemniakami i sosem ziołowym to wyśmienity pomysł na obiad, który nie jest wcale trudny w realizacji. Przekonaj się sam!

Reklama
#REKLAMA#

Składniki:

1. 1 kg wieprzowiny
2. 1 łyżka mielonego kminku
3. 1 łyżka suszonego, startego majeranku
4. 5 łyżek oleju z ostropestu
5. 1 ząbek czosnku
6. pieprz czarny świeżo mielony
7. sól ziołowa

Przygotowanie:
Wieprzowinę dokładnie umyć i osuszyć. Przygotować marynatę: do miski wlać olej z ostropestu i wymieszać z kminkiem, majerankiem, sokiem z czosnku i szczyptą pieprzu (dodać według uznania). Mięso posmarować marynatą i zawinąć w folię aluminiową. Ostawić na 12 godzin do lodówki. Następnie wyciągnąć z folii, nabić na obracający się rożen i piec ok. 70-80 minut, od czasu do czasu smarując resztą marynaty pozostałej na folii. Po ściągnięciu z grilla odczekać 5-10 minut i ściągnąć z rożna. Pokroić na plasterki i podać z dodatkami.