Pieczarki z szynką z grilla | Przepisy na grilla

Pieczarki z szynką z grilla

Mięso i wędliny | Drukuj

Potrawa nadająca się jako dodatek do dania głównego lub do jedzenia solo. Pod koniec pieczenia pieczarki można posypać startym serem żółtym.

Reklama
#REKLAMA#

Składniki:

1. 20 pieczarek
2. 20 dag szynki gotowanej
3. 2 białe cebule ( średniej wielkości)
4. 30 g sklarowanego masła
5. pęczek pietruszki
6. ½ łyżki majeranku
7. pieprz czarny mielony
8. sól

Przygotowanie:
Pieczarki umyć dokładnie. Odciąć ogonki od kapeluszy. Kapelusze lekko wydrążyć. Ogonki i środek kapelusza posiekać. Cebulę obrać i posiekać drobno. Na patelni rozpuścić 1 łyżkę masła, wrzucić posiekane składniki i zeszklić, przyprawiając majerankiem, solą i pieprzem. Szynkę gotowaną pokroić w drobną kostkę i podsmażyć chwilę z pieczarkami i cebulą. Patelnię odstawić z ognia. Pietruszkę umyć, posiekać i dodać do farszu. Kapelusze pieczarek nadziać farszem i położyć na aluminiowej tacce. Do każdego kapelusza dodać z wierzchu trochę masła. Całość okryć folią aluminiową i postawić na grillu. Piec ok. 15 minut.