Pieczarki w grilla zawijane z sosem czosnkowym | Przepisy na grilla

Pieczarki w grilla zawijane z sosem czosnkowym

Wyjątkowe | Drukuj

Kapelusze pieczarek zawinięte w plasterek bekonu i polane wyśmienitym, świeżo przygotowanym sosem czosnkowym to znakomite danie z grilla.

Reklama
#REKLAMA#

Ilość porcji: 4 porcji
Ilość osób: dla 4 osób
Czas potrzebny na przygotowanie: 30 minut
Czas na grillu: 8 minut
Czas łączny: 38 minut

Składniki:
1. Bekon: 20 dag
2. Pieczarki: 30 dag
3. Śmietana 18%
4. Majonez: 2 łyżki stołowe
5. Białe wino wytrawne: 3 łyżki stołowe
6. Musztarda ziarnista (francuska): 1 łyżeczka
7. Orzechy włoskie: 5
8. Papryka mielona słodka
9. Oliwa z oliwek
10. Granulowany czosnek
11. Sól
12. Pieprz

Przygotowanie:
1. Orzechy włoskie obieramy z łupinek, następnie kroimy drobniutko na desce.
2. W rondlu mieszamy filiżankę śmietany, dodajemy białe wino wytrawne i majonez, musztardę, granulowany czosnek, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.
3. Na koniec do sosu dodajemy orzechy włoskie.
4. Bekon kroimy na cienkie plasterki.
5. Pieczarki myjemy, następnie obcinamy końcówki, odkładając kapelusze do miseczki.
6. Kapelusze obtaczamy w słodkiej papryce mielonej i owijamy plasterkami bekonu, przytwierdzając je wykałaczkami z obu stron pieczarek.
7. Następnie układamy na aluminiowej tacce.
8. Grillujemy 8 minut, polewając w trakcie oliwą z oliwek.
9. Podajemy na ciepło, polane przygotowanym wcześniej sosem czosnkowym.

Życzymy smacznego