Pieczarki faszerowane migdałami i brie z grilla | Przepisy na grilla

Pieczarki faszerowane migdałami i brie z grilla

Wegetariańskie | Drukuj

Wegetariański posiłek, który można podawać jako przekąskę przed daniem głównym. Ciekawy farsz z serka brie i migdałów spowoduje, że jeszcze nie raz wrócisz do tego przepisu.

Reklama
#REKLAMA#

Składniki:

– 20 pieczarek
– 125 g serka brie
– 50 g płatków migdałowych
– 1 por
– 50 g masła
– pieprz czarny mielony
– sól

Przygotowanie:
Pieczarki dokładnie umyć i oczyścić. Odciąć trzonki i wydrążyć łyżeczką kapelusze. Trzonki i środek kapeluszy drobno posiekać. Odciąć zieloną część pora. Resztę umyć i posiekać w drobne kosteczki. Masło roztopić na patelni i wrzucić posiekane pieczarki z porem. Delikatnie posolić i zaczekać i smażyć do momentu odparowania wody, po czym odstawić na chwilę. Na suchą patelnię wysypać płatki migdałowe i podgrzewać do zarumienienia się. Serek brie pokroić w drobną kostkę. Brie i migdały wrzucić do pora i pieczarek. Przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Farszem zapełnić kapelusze pieczarek. Gotowe pieczarki grillować na tacce aluminiowej posmarowanej oliwą, pod przykryciem folii aluminiowej. Piec ok. 15-18 minut. Pod koniec pieczenia ściągnąć przykrycie.