Orientalne szaszłyki z imbirem z grilla | Przepisy na grilla

Orientalne szaszłyki z imbirem z grilla

Mięso i wędliny | Drukuj

Przedstawiamy przepis, który przeniesie Cię w orientalne klimaty. Szaszłyki podawać z ryżem.

Reklama
#REKLAMA#

Składniki:

– 60 dag schabu wieprzowego
– 4 cebule
– 400 ml jogurtu naturalnego
– 2 łyżki sosu sojowego
– 2 goździki
– ½ łyżki pokrojonego korzenia imbiru
– 3 łyżki oliwy
– pieprz czarny mielony
– słodka papryka mielona
– ostra papryka mielona

Przygotowanie:
Przygotować marynatę: w głębokiej misce wymieszać jogurt z sosem sojowym, imbirem i pokrojonymi drobno goździkami. Mieszankę doprawić pieprzem/ papryką słodką, ostrą – według uznania.
Schab umyć, osuszyć i pokroić w kostkę (wielkość według uznania). Pokrojone mięso wymoczyć w marynacie i odstawić do lodówki na 2-3 godziny.

Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki.

Gotowe mięso nabić na przemian na szpadki z cebulą. Całość posmarować oliwą i umieścić na rozgrzanym grillu. Piec do momentu zarumienienia się mięsa.