Okoń z grilla w marynacie chińskiej | Przepisy na grilla

Okoń z grilla w marynacie chińskiej

Ryby i owoce morza | Drukuj

Niepowtarzalny smak okonia wzmocni przygotowanie go w marynacie o orientalnym smaku, z imbirem, chutney, sokiem ze świeżej cytryny i nutą paprykową.

Reklama
#REKLAMA#

Ilość porcji: 4 porcji
Ilość osób: dla 4 osób
Czas potrzebny na przygotowanie: 140 minut
Czas na grillu: 15 minut
Czas łączny: 155 minut

Składniki:
1. Okoń: 4 średniej wielkości filety
2. Świeży imbir
3. Cytryna: 1
4. Olej z sezamu
5. Sos chutney z owoców
6. Mielona papryka słodka
7. Sos sojowy: 4 łyżki stołowe

Przygotowanie:
1. Filety z okonia myjemy i układamy w głębokiej misce.
2. W rondlu mieszamy sok ze świeżo wyciśniętej cytryny, sos sojowy, 1 łyżkę stołową sosu chutney i 6 łyżek stołowych oleju z sezamu.
3. Dodajemy świeży imbir starty na tarce, sól i pieprz, następnie dokładnie mieszamy.
4. Okonie zalewamy przygotowaną marynatą, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy w temperaturze pokojowej na około dwie godziny.
5. Po wyjęciu z marynaty kładziemy na grilla i pieczemy 15 minut, obracając od czasu do czasu.
6. Podczas grillowania polewamy marynatą.

Życzymy smacznego