Ogórki z grilla z farszem serowo-śmietanowym | Przepisy na grilla

Ogórki z grilla z farszem serowo-śmietanowym

Mięso i wędliny | Drukuj

Podajemy na ciepło jako danie główne z pieczonymi na grillu ziemniaczkami lub jako przystawkę.

Reklama
#REKLAMA#

Ilość porcji: 4 porcji
Ilość osób: dla 4 osób
Czas potrzebny na przygotowanie: 30 minut
Czas na grillu: 15 – 20 minut
Czas łączny: 45 – 50 minut

Składniki:
1. Zielone ogórki: 2
2. Mięso mielone wieprzowe: 30 dag
3. Bułka tarta
4. Cebula: 1
5. Jajko: 1
6. Ser żółty: 10 dag
7. Bita śmietana
8. Olej słonecznikowy
9. Majeranek
10. Słodka papryka mielona
11. Sól
12. Pieprz

Przygotowanie:
1. Ogórki myjemy, przekrajamy na pół wzdłuż, a następnie wydrążamy środek.
2. W misce mieszamy mięso mielone z jajkiem, bułką tartą i cebulą startą na tarce o drobniutkich oczkach.
3. Dodajemy sól i pieprz, majeranek i słodką paprykę, a następnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
4. Z mięsa formujemy kotleciki w kształcie wałeczków i smażymy na oleju słonecznikowym kilka minut z obu stron.
5. Ser żółty ucieramy na tarce i mieszamy w filiżance w bitą śmietaną na puszystą masę.
6. Do ogórków nakładamy kotleciki, a na wierzch masę ze śmietany.
7. Układamy je na aluminiowej tacce i grillujemy 15 – 20 minut.

Życzymy smacznego