Łosoś z grilla z masełkiem czosnkowym i cytryną | Przepisy na grilla

Łosoś z grilla z masełkiem czosnkowym i cytryną

Ryby i owoce morza | Drukuj

Delikatny łosoś grillowany najlepiej smakuje z cienkim plasterkiem rozpuszczonego masełka czosnkowego, dodatkiem świeżej bazylii i plasterkiem cytryny.

Reklama
#REKLAMA#

Ilość porcji: 4 porcji
Ilość osób: dla 4 osób
Czas potrzebny na przygotowanie: 3,5 godziny
Czas na grillu: 15 minut
Czas łączny: 3 godziny 45 minut

Składniki:
1. Łosoś: 80 dag
2. Czerwona cebula: 1
3. Koperek
4. Masło śmietankowe: 10 dag
5. Cytryna :1
6. Ocet winny: 4 łyżki stołowe
7. Oliwa z oliwek: 4 łyżki stołowe
8. Bazylia
9. Czosnek granulowany
10. Sól
11. Pieprz

Przygotowanie:
1. Łososia myjemy i posypujemy solą i pieprzem. Układamy na półmisku.
2. Cebulę czerwoną obieramy i kroimy z krążki.
3. Łososia polewamy octem winnym i oliwą z oliwek, następnie układamy na nim krążki cebuli i posypujemy drobno pokrojonym koperkiem.
4. Przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do lodówki na trzy godziny.
5. W niewielkiej miseczce utrzepujemy masło z granulowanym czosnkiem, bazylią, solą i pieprzem.
6. Z uzyskanej masy formujemy wałeczek i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
7. Po wyjęciu z lodówki łososia układamy na grillu i pieczemy 15 minut, obracając od czasu do czasu.
8. Układamy na talerzach i podajemy z cienkim plasterkiem masełka czosnkowego i plasterkiem cytryny.

Życzymy smacznego