Leszcz z grilla | Przepisy na grilla

Leszcz z grilla

Ryby i owoce morza | Drukuj

Świeży leszcz z grilla to znakomite danie z ryb, niepowtarzalnego smaku nadaje marynowanie w oliwie z przyprawami i czarnymi oliwkami.

Reklama
#REKLAMA#

Ilość porcji: 2 porcje
Ilość osób: dla 2 osób
Czas potrzebny na przygotowanie: 80 minut
Czas na grillu: 30 minut
Czas łączny: 110 minut

Składniki:
1. Leszcze: 2
2. Cytryna: 1
3. Cebule: 2
4. Czarne oliwki: ½ słoika
5. Oliwa z oliwek
6. Liść laurowy
7. Sól
8. Pieprz

Przygotowanie:
1. Umyte leszcze kładziemy na talerzu.
2. Cebule kroimy w drobniutką kostkę na desce.
3. Na patelni podgrzewamy oliwę za oliwek i dusimy na niej cebulkę.
4. Następnie dodajemy soku ze świeżo wyciśniętej cytryny, roztarty liść laurowy. Przyprawiamy solą i pieprzem.
5. Oliwki czarne kroimy drobniutko na desce i dodajemy do marynaty.
6. Leszcze smarujemy z obu stron przygotowaną marynatą i odstawiamy w temperaturze pokojowej na kilka godzin pod przykryciem.
7. Po wyjęcie z marynaty, kładziemy na grilla i pieczemy 30 minut, obracając od czasu do czasu i polewając oliwą z oliwek w czasie grillowania.

Życzymy smacznego