Kukurydza z grilla | Przepisy na grilla

Kukurydza z grilla

Wegetariańskie | Drukuj
Kolby kukurydzy najpierw gotujemy na półtwardo, a następnie grillujemy zawinięte w folię aluminiową. Niepowtarzalnego smaku nadaje im przygotowane samodzielnie masełko z papryczkami chilli i ziołami.

Reklama
#REKLAMA#

Liczba porcji: 4 porcje

Ilość osób: dla 5 osób

Czas potrzebny na przygotowanie:

Czas na grillu:

Czas łączny:

Składniki:

1. Dojrzałe kolby kukurydzy: 8
2. Niewielkie papryczki chilli: 2
3. Masło śmietankowe: ½ kostki
4. Pęczek zielonego szczypiorku
5. Natka zielonej pietruszki
6. Koper
7. Oliwa z oliwek
8. Sól
9. Pieprz czerwony

Przygotowanie:

1. Kolby kukurydzy wkładamy do garnka i gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo.
2. Masło utrzepujemy mikserem kilka minut tak, aby stało się puszyste. Dodajemy soli i pieprzu utartego w moździerzu.
3. Natkę pietruszki, koperek i szczypiorek kroimy drobniutko na desce. Papryczki chilli myjemy i kroimy w drobną kosteczkę.
4. Wszystko wsypujemy do utrzepanego masła i mieszamy na jednolitą masę.
5. Masę nakładamy na folię aluminiową, zawijamy i wkładamy do lodówki na około godzinę. Po wyjęciu, masełko kroimy w cienkie plasterki.
6. Kolby kukurydzy polewamy oliwą z oliwek, kładziemy na nie plasterki masełka i zawijamy w folię aluminiową.
7. Następnie układamy na grillu i pieczemy 10 – 15 minut, obracając od czasu do czasu.
8. Kukurydzę podajemy na ciepło z roztopionym masełkiem chilli.

Życzymy smacznego