Liczba porcji: 4 porcje
Ilość osób: dla 5 osób
Czas potrzebny na przygotowanie:
Czas na grillu:
Czas łączny:
Składniki:
1. Dojrzałe kolby kukurydzy: 8
2. Niewielkie papryczki chilli: 2
3. Masło śmietankowe: ½ kostki
4. Pęczek zielonego szczypiorku
5. Natka zielonej pietruszki
6. Koper
7. Oliwa z oliwek
8. Sól
9. Pieprz czerwony
Przygotowanie:
2. Masło utrzepujemy mikserem kilka minut tak, aby stało się puszyste. Dodajemy soli i pieprzu utartego w moździerzu.
3. Natkę pietruszki, koperek i szczypiorek kroimy drobniutko na desce. Papryczki chilli myjemy i kroimy w drobną kosteczkę.
4. Wszystko wsypujemy do utrzepanego masła i mieszamy na jednolitą masę.
5. Masę nakładamy na folię aluminiową, zawijamy i wkładamy do lodówki na około godzinę. Po wyjęciu, masełko kroimy w cienkie plasterki.
6. Kolby kukurydzy polewamy oliwą z oliwek, kładziemy na nie plasterki masełka i zawijamy w folię aluminiową.
7. Następnie układamy na grillu i pieczemy 10 – 15 minut, obracając od czasu do czasu.
8. Kukurydzę podajemy na ciepło z roztopionym masełkiem chilli.