Kotlety jagnięce po mediolańsku z grilla | Przepisy na grilla

Kotlety jagnięce po mediolańsku z grilla

Mięso i wędliny | Drukuj

Aby właściwie smakowały, muszą odpowiednio długo odleżeć w marynacie. Czas oczekiwania na gotowe kotlety jagnięce po mediolańsku zostanie zrekompensowany przez wspaniały smak potrawy.

Reklama
#REKLAMA#

Składniki:

1. 4 kotlety jagnięce
2. 12 liści szałwii
3. 2 ząbki czosnku
4. pieprz czarny mielony
5. 4 łyżki oliwy nicejskiej
6. 2 łyżki octu winnego
7. 2 łyżki sherry wytrawnego

Przygotowanie:
W miseczce przyrządzić marynatę: oliwę nicejską wymieszać z sherry, octem winnym. Szałwię posiekać drobno. Czosnek obrać i posiekać również na drobne kawałki. Oba składniki wrzucić do marynaty i wymieszać, doprawiając solą/ pieprzem według uznania. Kotlety powinny mieć grubość ok. 3- 4 cm. Po ich dokładnym wymyciu, należy wymoczyć i pozostawić w marynacie na ok. 4-5 godzin. Następnie piec na grillu przez ok. 12 minut. Kotlety wspaniale smakują podane z młodymi ziemniakami.