Kotlet schabowy z pomarańczą i ziołami prowansalskimi z grilla | Przepisy na grilla

Kotlet schabowy z pomarańczą i ziołami prowansalskimi z grilla

Mięso i wędliny | Drukuj

Oryginalny pomysł na przyrządzenie „schabowego”. Podawać ze świeżo posiekanymi ziołami: pietruszką i bazylią.

Reklama
#REKLAMA#

Składniki:

– 1 ½ kg schabu
– 4 pomarańcze
– ½ szklanki ziół prowansalskich
– 1 sałata lodowa
– 100 ml oleju słonecznikowego
– pieprz czarny mielony
– sól

Przygotowanie:
Sok z 3 cytryn wycisnąć. Wymieszać z olejem, ziołami prowansalskimi, doprawiając pieprzem/ solą według uznania.

Mięso umyć, osuszyć i pokroić na kotlety (ok. 2 cm grubości). Rozbić delikatnie tłuczkiem, umieścić w głębokim naczyniu i zalać przygotowaną marynatą. Odstawić na 2 godziny.

Pomarańczę pokroić na plastry.

Gotowy kotlet schabowy umieścić na grillu. Opiekać 5 minut z jednej strony. Obrócić i z wierzchu położyć po jednym plastrze pomarańczy. Opiekać kolejne 4-5 minut.