Karasie z grilla w winie i sosie śmietanowym | Przepisy na grilla

Karasie z grilla w winie i sosie śmietanowym

Ryby i owoce morza | Drukuj

Karasie z grilla najlepiej smakują z białym winem wytrawnym.

Reklama
#REKLAMA#

Ilość porcji
• 4 porcje
Czas przygotowania
• około 50 minut i godzina oczekiwania
Składniki

• 4 średniej wielkości karasie (mogą być płocie, okonie lub leszcze)
• 2 cytryny
• Filiżanka śmietany 18%
• 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek
• Kieliszek białego wina wytrawnego
• Bazylia, majeranek, tymianek
• Sól, pieprz
Przygotowanie
1. Umyte karasie lub inne ryby wymienione w składnikach układamy na talerzach.
2. Sparzone cytryny kroimy w plasterki i układamy na wierzchniej stronie ryb i odstawiamy w temperaturze pokojowej na około godzinę.
3. W niewielkiej miseczce mieszamy śmietanę, oliwę z oliwek, dodajemy sól, pieprz i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie nacieramy ryby z obu stron.
4. Ryby zawijamy w folię aluminiową pojedynczo, polewając białym winem i oliwą z oliwek.
5. Kładziemy na grilla i pieczemy 15 minut, a następnie rozchylamy folię aluminiową i grillujemy jeszcze 20 minut.
6. Podajemy na ciepło, przystrojone plasterkiem cytryny i pomidorkami koktajlowymi.