Grillowany tuńczyk z czosnkiem | Przepisy na grilla

Grillowany tuńczyk z czosnkiem

Ryby i owoce morza | Drukuj

Podsuwamy Wam oryginalny pomysł na grillowanego tuńczyka – przyprawionego świeżymi ziołami i białym winem. Dla wszystkich entuzjastów potraw rybnych – prawdziwy rarytas!

Reklama
#REKLAMA#

Składniki:

– 4 filety z pangi
– 50 dag świeżego tuńczyka
– 1 pęczek koperku
– 1 limonka
– 1 ząbek czosnku
– 15 pomidorów koktajlowych
– 80 ml białego wina
– 60 ml oliwy z oliwek
– 1 łyżka świeżej bazylii
– 1 łyżka świeżego estragonu
– przyprawa do grillowanej ryby
– pieprz biały mielony

Przygotowanie:
Mięso z tuńczyka umyć, osuszyć i pokroić na 4 steki. Ich powierzchnię poprószyć przyprawą do ryb. Umieścić w głębokim naczyniu, zalać winem i pokropić sokiem z limonki. Pozostawić na 1-2 godziny w lodówce. Czosnek obrać i posiekać. Pomidorki przekroić na pół. Koperek, bazylię i estragon posiekać. Mięso wyciągnąć z winnej marynaty. Przygotować 4 kawałki folii aluminiowej. Każdy kawałek tuńczyka umieścić na osobnej folii. Z wierzchu posypać ziołami, koperkiem i pojonymi pomidorami. Polać oliwą, przyprawić pieprzem i zawinąć. Położyć na grillu i opiekać ok. 20 minut.