Flądra z grilla z kurkami i natką zielonej pietruszki | Przepisy na grilla

Flądra z grilla z kurkami i natką zielonej pietruszki

Ryby i owoce morza | Drukuj

Danie, które z całą pewnością zaskoczy uczestników grilla w ogrodzie. Świeże flądry grillowane w połączeniu z duszonymi kurkami to wspaniała potrawa wśród dań z ryb.

Reklama
#REKLAMA#

Ilość porcji: 4 porcji
Ilość osób: dla 4 osób
Czas potrzebny na przygotowanie: 70 minut
Czas na grillu: 15 minut
Czas łączny: 85 minut

Składniki:
1. Flądry: 4
2. Masło śmietankowe: 0,25 dag
3. Olej słonecznikowy: 4 łyżki stołowe
4. Ocet winny: 4 łyżki stołowe
5. Kurki leśne: 15 dag
6. Słodka papryka mielona
7. Natka zielonej pietruszki
8. Sól
9. Pieprz

Przygotowanie:
1. W niewielkiej miseczce mieszamy olej słonecznikowy, ocet winny, dodajemy sól, pieprz i słodką paprykę mieloną. Wszystko dokładnie mieszamy.
2. Wypatroszone flądry myjemy i zalewamy marynatą w misce. Przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy w temperaturze pokojowej na około godzinę.
3. W tym czasie myjemy kurki i kroimy w kostkę.
4. Na patelni rozgrzewamy masło, wsypujemy kurki, przyprawiamy solą i pieprzem i podsuszamy około 15 minut pod przykryciem.
5. Gotowe flądry pieczemy na grillu 15 minut, obracając od czasu do czasu tak, aby upiekły się także wewnątrz.
6. Podczas grillowania polewamy je dodatkowo marynatą.
7. Podajemy na ciepło na talerzu, posypane na wierzchu kurkami i drobniutko pokrojoną natką zielonej pietruszki.

Życzymy smacznego