Filet z kurczaka z domieszką trawy cytrynowej z grilla | Przepisy na grilla

Filet z kurczaka z domieszką trawy cytrynowej z grilla

Mięso i wędliny | Drukuj

Odrobina egzotyki na Twoim talerzu wprawi Ciebie i Twoich bliskich w dobry nastrój. Podawać z ryżem przyprawionym curry.

Reklama
#REKLAMA#

Składniki:

– 80 dag filetu z kurczaka
– 6 ząbków czosnku
– 80 ml sosu ostrygowego
– 1 łyżka sosu sojowego
– 1 łyżka pieprzu czarnego mielonego
– 1 łyżka cukru
– 1 łyżka palczatki cytrynowej
– 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:
Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić i podzielić na 8 porcji.

Przygotować marynatę: czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. W głębokim naczyniu wymieszać ze sobą czosnek, sos sojowy, cukier, sól i palczatkę cytrynową.

Kurczaka włożyć do marynaty i odstawić do lodówki na 12-15 godzin.

Gotowe filety położyć na rozgrzanym grillu i piec ok. 15-18 minut z obu stron. Od czasu do czasu smarować marynatą.