Doskonała marynata do karków oraz innych mięs z grilla | Przepisy na grilla

Doskonała marynata do karków oraz innych mięs z grilla

Wyjątkowe | Drukuj

Marynatę tę można wykorzystać do każdego rodzaju mięs a przede wszystkim do mięsa wieprzowego. Do marynaty warto wstawić mięso na kilka godzin przed jej upieczeniem dzięki czemu będziemy mieć pewność, że dobrze mięso przeszło smakiem.

  • Potrzebujemy około pół szklanki oleju, lub oliwy z oliwek
  • przyprawy takie jak słodka papryka, pieprz, sól, majeranek, czosnek, liście laurowe, ziarna jałowca rozdrobnione
  • kilka łyżek ketchupu oraz jedna łyżka musztardy stołowejWszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą mieszamy.

Marynata powinna mieć jednolitą konsystencję. Mięso można włożyć do miski z marynatą na noc lub kilka godzin przed grillem. Mięso grillować należy na tacce, ponieważ kapiąca z niej sos skapnie na węgiel. Potem można już smażyć bezpośrednio na grillu. Mięso z marynaty tego typu doskonale nadają się do podawania ich z sosem czosnkowym czy też szaszłykami warzywnymi.