Dorada z grilla nacierana ziołami | Przepisy na grilla

Dorada z grilla nacierana ziołami

Ryby i owoce morza | Drukuj

Niesamowicie aromatyczna potrawa pobudzająca kubeczki smakowe. Zamiennie można stosować pstrąga.

Reklama
#REKLAMA#

Składniki:

1. 4 sprawione dorady
2. ½ cytryny
3. 2 ząbki czosnku
4. 5 łyżek oliwy
5. 4 gałązki natki z pietruszki
6. 2 łyżeczki estragonu
7. ½ łyżeczka oregano
8. 5 liści laurowych
9. pieprz czarny mielony
10. sól ziołowa

Przygotowanie:
Ryby umyć dokładnie pod zimną wodą, następnie natrzeć przyprawami: solą i pieprzem. Cytrynę umyć i pokroić na ćwiartki. Pietruszkę umyć i osuszyć. Każdą rybę należy nadziać 1 ćwiartką cytryny, gałązką pietruszki i liściem laurowym. W miseczce oliwę wymieszać z rozdrobnionymi liśćmi laurowymi, oregano, zmiażdżonym czosnkiem. Następnie przygotowaną oliwą natrzeć każdą z ryb i umieścić na ruszcie. Piec ok. 10 minut. Po nałożeniu na talerz można jeszcze raz polać oliwą lub użyć świeżego soku z cytryny.