Bakłażany z grilla | Przepisy na grilla

Bakłażany z grilla

Wegetariańskie | Drukuj
Grillowanie plasterki bakłażana podawane na ciepło z masą przygotowaną ze zmiksowanego masełka śmietankowego z krążkami cebulki i świeżą miętą.

Reklama
#REKLAMA#

Liczba porcji: 4 porcje

Ilość osób: dla 4 osób

Czas potrzebny na przygotowanie:

Czas na grillu:

Czas łączny:

Składniki:

1. Średniej wielkości bakłażany: 4
2. Niewielkie cebulki: 5
3. Masło śmietankowe: ½ kostki
4. Kminek
5. Mielona papryka ostra
6. Świeża mięta
7. Sól
8. Pieprz

Przygotowanie:

1. Umyte bakłażany kroimy w cienkie podłużne plasterki. Doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy.
2. Do niewielkiej miseczki wkładamy pół kostki masła, musi być wcześniej wyjęte z lodówki, aby nie było zbyt twarde. Masło utrzepujemy mikserem kilka minut, aby stało się puszyste.
3. Gałązki świeżej mięty kroimy drobniutko na desce. Obrane cebulki kroimy w półksiężyce. Dodajemy wszystko do utrzepanego masła.
4. Mieszamy i doprawiamy kminkiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem, na końcu posypujemy łyżeczką mielonej papryki ostrej.
5. Przygotowane wcześniej bakłażany układamy na grillu i pieczemy 10 minut, od czasu do czasu obracając, aby zarumieniły się z obu stron.
6. Podajemy na ciepło, nakładając na wierzch masę z masełka, cebulek i świeżej mięty.
7. Przybieramy listkiem świeżej mięty na talerzach.

Życzymy smacznego