Liczba porcji: 4 porcje
Ilość osób: dla 4 osób
Czas potrzebny na przygotowanie:
Czas na grillu:
Czas łączny:
Składniki:
1. Średniej wielkości bakłażany: 4
2. Niewielkie cebulki: 5
3. Masło śmietankowe: ½ kostki
4. Kminek
5. Mielona papryka ostra
6. Świeża mięta
7. Sól
8. Pieprz
Przygotowanie:
2. Do niewielkiej miseczki wkładamy pół kostki masła, musi być wcześniej wyjęte z lodówki, aby nie było zbyt twarde. Masło utrzepujemy mikserem kilka minut, aby stało się puszyste.
3. Gałązki świeżej mięty kroimy drobniutko na desce. Obrane cebulki kroimy w półksiężyce. Dodajemy wszystko do utrzepanego masła.
4. Mieszamy i doprawiamy kminkiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem, na końcu posypujemy łyżeczką mielonej papryki ostrej.
5. Przygotowane wcześniej bakłażany układamy na grillu i pieczemy 10 minut, od czasu do czasu obracając, aby zarumieniły się z obu stron.
6. Podajemy na ciepło, nakładając na wierzch masę z masełka, cebulek i świeżej mięty.
7. Przybieramy listkiem świeżej mięty na talerzach.