Bakłażany w marynacie miodowej z grilla | Przepisy na grilla

Bakłażany w marynacie miodowej z grilla

Wegetariańskie | Drukuj

Doskonała przekąska lub dodatek do dania głównego. Bakłażana można podawać również z dipem słodko-kwaśnym.

Reklama
#REKLAMA#

Składniki:

– 80 dag bakłażanów
– 4 łyżki miodu
– 1 ½ łyżki oliwy
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 ½ łyżeczki sosu sojowego
– 200 ml jogurtu naturalnego
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka ziół prowansalskich
– pieprz biały mielony
– sól

Przygotowanie:
Przygotować marynatę: w głębokim naczyniu wymieszać miód, oliwę, sos sojowy, sok z cytryny i doprawić ziołami prowansalskimi.

Bakłażana umyć i osuszyć. Pokroić na kawałki o grubości 0,5 cm. Oprószyć solą. Pokrojonego i posolonego bakłażana zalać marynatą miodową i odstawić do lodówki na 1 godzinę.

Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać do jogurtu i dokładnie wymieszać – doprawiając solą.

Plastry bakłażana ułożyć na grillu i opiekać po 3 minuty z każdej strony. Podawać z jogurtem.